Σαράντα επτά από τις 200 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου κινδυνεύουν να δουν περιουσιακά τους στοιχεία να απαλλοτριώνονται από την ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με οργάνωση που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα.
Εταιρείες όπως η BP, η Mitsubishi, η PepsiCo, η Nestlé και η Unilever αντιμετωπίζουν όλες τον κίνδυνο της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων από τον Πρόεδρο Πούτιν ή τον «εκβιασμό υπό την απειλή απαλλοτρίωσης», σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Moral Rating Agency, στην οποία αναφέρονται οι Times του Λονδίνου.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στους κινδύνους για τις εταιρείες από τότε που ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα (την 1η Ιουλίου) με το οποίο παίρνει τον πλήρη έλεγχο του έργου με την ονομασία Sakhalin-2, που αφορά επενδύσεις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η απόφαση δυνητικά αναγκάζει τη Shell, την Mitsubishi και τη Mitsui, από την Ιαπωνία, που μαζί κατέχουν λίγο λιγότερο από το 50% να τεθούν εκτός του έργου που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την υποστηριζόμενη από το ρωσικό κράτος Gazprom, με τη Shell να κατέχει μερίδιο 27,5%.
Η ΜΚΟ Moral Rating Agency δημιουργήθηκε για να αξιολογεί τις εταιρείες σχετικά με την «ηθική» συμπεριφορά τους σε μεμονωμένα ζητήματα, με το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση να επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τη Ρωσία.
Χρηματοδοτείται από τον Μαρκ Ντίξον, τον ιδρυτή της, ο οποίος διευθύνει επίσης το ThinkingLinking, μια εταιρεία συμβούλων συγχωνεύσεων και εξαγορών.
«Προβλέπουμε ένα τσουνάμι απαλλοτριώσεων ή παραχωρήσεων ως προϊόν εκβιασμών, τους επόμενους δύο μήνες», είπε ο Ντίξον υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες ενέργειας κινδυνεύουν περισσότερο.
Άλλες εταιρείες που εκτέθηκαν άσχημα, λόγω της κρίσης που ξέσπασε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις, ήταν η Trafigura, ο έμπορος εμπορευμάτων, που έχει πει ότι θα πουλήσει το μερίδιο του 10% στη Vostok Oil, καθώς οι οι εταιρείες που έχουν εργοστάσια στη Ρωσία.
Ο Ντίξον κράτησε αδιάλλακτη στάση έναντι των εταιρειών που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι «όλες είχαν ενεργήσει ανήθικα» και ήταν «υπεύθυνες που βοήθησαν έμμεσα τη Ρωσία να χρηματοδοτεί τον πόλεμό στην Ουκρανία. . . Η Ουκρανία και ο λαός της είναι έμμεσα θύματα της συνενοχής των εταιρειών».
Οι εταιρείες είπαν ότι η έξοδος από τη Ρωσία είναι πιο περίπλοκη από ό,τι έχει καταδείξει ο οργανισμός.
Ο Άλαν Τζόουπ, το αφεντικό της Unilever, έχει πει ότι ο κύριος στόχος του είναι η ασφάλεια των 3.000 εργαζομένων του ομίλου Marmite-to-Magnum στη Ρωσία. Έχει τονίσει ότι η Unilever δεν θα έχει κέρδη στη χώρα.
Η BP απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι «υποσχόταν αλλά απέτυχε να πουλήσει» το 19,75% των μετοχών της στη Rosneft, λέγοντας ότι «ανακοινώσαμε τον Φεβρουάριο ότι αποχωρούμε από την Rosneft και σε άλλες επιχειρήσεις στη Ρωσία και συνεχίζουμε να το επιδιώκουμε αυτό. . Πήραμε αυτή την απόφαση μέσα σε 96 ώρες από την εισβολή».
Newsroom, Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Π.