Πολλά λέγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες για τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στον απόηχο του θανάτου του τελευταίου ηγέτη της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Μιλώντας ωστόσο στο Κανάλι Ένα 90,4 και τον Θοδωρή Ασβεστόπουλο, ο γεννημένος στο Καζακστάν, Πρόεδρος του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ», Χριστόφορος Σοφιανίδης, έκανε μία αποτίμηση για την επίδραση που είχε η διακυβέρνηση Γκορμπατσόφ στην πολιτική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το 1991, έτος κατά το οποίο διαλύθηκε η αχανής ομοσπονδία.
Όπως δήλωσε, «Η πολιτική του Γκορμπατσόφ έδωσε ελευθερίες στους Έλληνες της χώρας, ειδικά σε όσους είχαν εξοριστεί επί Στάλιν στην κεντρική Ασία, καθώς και την δυνατότητα να έρχονται στην Ελλάδα».
Περιγράφοντας τις εξελίξεις εκείνης της εποχής, τις οποίες έζησε από κοντά, ο κ. Σοφιανίδης πρόσθεσε ότι, οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης άρχισαν τότε να οργανώνονται και να συγκροτούν συλλόγους με στόχο την διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης τους.
Ο Πρόεδρος του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διεξαγωγή του μοναδικού πανσοβιετικού συνεδρίου του ποντιακού Ελληνισμού τον Μάρτιο του 1991, στο Γελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας, όπου με ψήφισμα τους οι ομογενείς ζήτησαν μεταξύ άλλων την ίδρυση αυτόνομης ελληνικής περιοχής.