Σε 12 ανέρχονται τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) που αξιολογήθηκαν θετικά προς σύσταση από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τις 17 αιτήσεις που υποβλήθηκαν.
Πρόκειται για 12 νέες δομές που προέρχονται από την σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στους εξής 5 από τους 8 τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης:
-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ): 4
-Υλικά-Κατασκευές: 3
-Υγεία και Φάρμακα: 2
-Αγροδιατροφή: 2
-Ενέργεια: 1
Τα Κέντρα Ικανοτήτων, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες.
Στη σύσταση και λειτουργία των νέων οντοτήτων συμμετέχουν, ως εταίροι/μέτοχοι, 194 φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων 25 ερευνητικοί οργανισμοί (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα) και 169 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Το ποσό εγκεκριμένης συνολικής δαπάνης ανέρχεται σε 22.046.640,42 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.050.963,60 ευρώ είναι δημόσια δαπάνη και τα 8.995.676,82 ευρώ ιδιωτική.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε τα εξής:
«Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας Δράση, η οποία αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αξιολογήθηκαν και δημιουργούνται 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Περιμένουμε πολλά από τους συμπράττοντες σε αυτές τις νέες δομές και πιστεύουμε ότι μαζί με τη δράση των Συστάδων Καινοτομίας, τις Ε&Τ Συνεργασίες Επιχειρήσεων και Ερευνητικών Φορέων και των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα»
«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και η επιπλέον χρηματοδότηση της έρευνας» τόνισε ο κ. Δήμας. Όπως συμπλήρωσε, στις δράσεις της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση της δαπάνης για την έρευνα περιλαμβάνονται η αύξηση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη και η γενικότερα η δημιουργία ενός ευνοϊκότερου φορολογικού πλαισίου, αλλά και η δημιουργία μιας «πολιτείας καινοτομίας» στην Αττική. Αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας από εταιρίες όπως η Pfizer και η Volkswagen. Ως προς τις πολιτικές της χώρας μας σε σχέση με το διάστημα, ο κ. Δήμας σημείωσε πως «ήδη έχει βγει ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός διαστημικών τεχνολογιών», βασικός στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη της βιομηχανικής και επιστημονικής αριστείας σε συγκεκριμένα τεχνολογικά πεδία, ενώ στον τομέα έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και άλλες επιχειρήσεις.
«Υπάρχει πολύ σημαντική προοπτική να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις νέες τεχνολογίες ώστε να έχουμε προϊόντα που αξιοποιούν το διάστημα» κατέληξε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ