Μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων, συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων».
«Κατά προτίμηση, οι NSS, γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη, (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση της μείωσης των επιπέδων πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων στα τρόφιμα, ώστε να καταστεί δυνατή η προσαρμογή της γεύσης σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκύτητας», σημειώνει η κ. Κυριακίδου.
Η κ. Σπυράκη είχε υπογραμμίσει στην ερώτησή της ότι «η μακρόχρονη κατανάλωση των πρόσθετων σακχάρων ενδέχεται να είναι επιζήμια για την υγεία των πολιτών, με βάση τον ΠΟΥ, ζητώντας μείωση της κατανάλωσής τους, καθώς και μέτρα για την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης ασθενειών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «την πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θεμελιώνεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς “η χρήση γλυκαντικών ουσιών χωρίς ζάχαρη – NSS (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της) δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους, ενώ η μακρόχρονη κατανάλωσή τους ενδέχεται να επιφέρει ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενηλίκους”».
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, στην απάντησή της, προτρέπει σε μείωση της κατανάλωσης των πρόσθετων σακχάρων, αλλά, «συγχρόνως, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι είναι ασφαλή στη χρήση τους, λόγω των συνεχών επαναξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».
Συγκεκριμένα στην απάντησή της αναφέρει: «Τα πρόσθετα τροφίμων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ υπόκεινται σε αξιολογήσεις ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Οι εκτιμήσεις της έκθεσης (κατανάλωσης) περιλαμβάνονται σε αυτές. Οι γνωμοδοτήσεις της EFSA σχετικά με αρκετές γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη (NSS) είναι προσβάσιμες στο κοινό. Όσον αφορά τις υπόλοιπες NSS, είναι διαθέσιμες οι γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής επιτροπής τροφίμων.
Κατά την περίοδο 2024-25, η EFSA θα επαναξιολογήσει την ασφάλεια των υπόλοιπων NSS. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί ανησυχίες για την υγεία».
Αναφορικά με τη σύσταση του ΠΟΥ, η κ. Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι «η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μη χρησιμοποιούνται NSS για τον έλεγχο του σωματικού βάρους εξαρτάται από την έλλειψη βεβαιότητας σχετικά με τις συνολικές επιπτώσεις που συνδέονται με την κατανάλωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αντίστροφης αιτιώδους συνάφειας.
Δεν παρέχει επικαιροποιημένη ή εναλλακτική καθοδήγηση σχετικά με την ασφάλεια των NSS για τις οποίες οι αξιολογήσεις της EFSA παραμένουν ως σημείο αναφοράς».
Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν ενεργά την κοινή τους συμμετοχή στο πρόγραμμα EU4Health, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27» και ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δεν προβλέπει κονδύλια ανά χώρα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ