Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις και στιγμιότυπα από το Δημοτικό Συμβούλιο

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

@ Κίνδυνος  να χαθούν για τον Δήμο τα οικόπεδα της ΚΥΔΕΠ,ο τεράστιος  χώρος των πρώην αποθηκών που  βρίσκεται δίπλα στο πάρκο Δηλαβερη. Ο χώρος εδώ και 20 χρόνια έχει κριθεί απαλλοτριωτέος απο τον Δήμο και μάλιστα το 2006 ο τότε νομάρχης Χρήστος Φωτίου τον είχε κυρηξει χώρο πρασίνου.

Καθε χρόνο έκτοτε ο Δήμος τον περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό με συμβολικό αντίτιμο 1 ευρώ,μόνο και μόνο για να μην χάσει το δικαίωμα της απαλλοτρίωσης.Οπως ειπε ο επικεφαλής του συνδυασμού Πειραιάς για Όλους Νίκος Μπελαβίλας αρχικά το ακίνητο ανήκε στον Βασιλειάδη,και ήταν το πρώτο μηχανουργείο του Πειραιά κτισμένο το 1865..Αργότερα ο Βασιλειάδης άφησε το χώρο και μετέφερε την δραστηριότητα του στο λιμάνι γι αυτό και ο χώρος που εγκατασταθεί ονομάστηκε Ακτή Βασιλειάδη και σε αυτον σήμερα βρίσκεται η μόνιμη δεξαμενή του ΟΛΠ.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης για να αποφύγει την απαλλοτρίωση προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πέτυχε να πάρει τελεσίδικη απόφαση που επιτάσσει την άρση της.Τωρα ο Δήμος για να μην χάσει το ακίνητο θα πρέπει να προβλέψει στον προϋπολογισμό ολόκληρο το ποσόν της απαλλοτρίωσης,γύρω στα 7 εκατ.ευρω,τα οποία όμως δεν διαθέτει.Το Συμβούλιο αποφάσισε να ακολουθήσει κάποιες νομικες πρακτικες προκειμένου να καθυστερήσει την διαδικασία μέχρι να βρεθεί τρόπος να συγκεντρωθεί το ποσόν ή να μειωθεί το ύψος του.Μεχρι τότε όμως η αγωνία θα υπάρχει…..

@ Αλλο ένα θέμα που είχαμε αναδείξει από τη γωνιά αυτή συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τον ιστορικό κινηματογράφο Φανταζιο, που σε συμβούλιο της Α Κοινότητας είχε ακουστεί ότι θα μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης οχημάτων. Ο Δήμαρχος Γιάννης Μωραλης τόνισε ότι υπάρχει αυτή η σκέψη αν και το ακίνητο εχει χαρακτηριστεί διατηρητεο ,χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό αφού υπάρχουν μεταγενέστερες αποφάσεις που επιτρέπουν την αξιοποίησή του υπό όρους. Ωστόσο  δεν πρόκειται να γίνει τίποτα χωρίς να γίνει διαβούλευση με τους περιοίκους και χωρίς να διακριβωθει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου που λέγεται ότι ανήκει στο ναο του Αγίου Σπυρίδωνα .Πάντως τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ.Μπελαβίλας είπαν ότι έχουν συζητήσει με τον Μητροπολίτη Πειραιά για το θέμα και θα προσπαθήσουν από κοινού για μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και κυρίως δεν θα αντιτίθεται στο λαϊκό αίσθημα.

@Δυο μεγάλες αναπλάσεις αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο με τις τροποποιήσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκαν.Η πρώτη αφορά την πολιτισμική ανάπτυξη της Χαρίλαου Τρικούπη,που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη Σαχτούρη και τη Φιλελληνων και προβλέπει και την δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα διέρχεται  από την Ακτή Μουτσοπούλου δια της Τρικούπη, της Ηρώων Πολυτεχνείου και της Φιλελληνων και θα καταληγει  πάλι στη ίδια Ακτή,επίστρωση της Σαχτούρη, αναβάθμιση της Τρικούπη με νέα οδοποιία και διαμόρφωση ,ανακατασκευή στα πεζοδρόμια ,περισσότερο πράσινο κλπ

Η δεύτερη αφορά την αναβάθμιση της  σχολης της πρωην ΣΚΥΠ στα Καμινια, με  εκσυγχρονισμο όλων των ηλεκτρομηχανολογικων εγκαταστάσεων και πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρου του κτιρίου.Ενα έργο μεγάλης σημασίας γιατί στο χώρο στεγάζονται πολλά δημόσια  τεχνικά και επαγγελματικά  σχολεία  και  ΙΕΚ που φιλοξενούν γύρω στους 1000 μαθητές και σπουδαστές.

@ Αναστηλώνεται ,στεγανοποιείται και αναβαθμίζεται η γέφυρα Κόρακα στον Προφήτη Ηλία που ενώνει την προέκταση της Γεωργίου, με την Βενιζέλου στο ύψος περίπου του σπήλαιου της Αμφιτρίτης. Εδώ και δύο χρόνια ο χώρος κάτω από την γέφυρα ,όπου προ 25ετιας λειτουργουσαν πασιγνωστες ντισκο της πόλης,είχε κλείσει γιατί είχαν διαπιστωθεί ρωγμές και διαρροές στο σκυρόδεμα.Οι έλεγχοι είχαν δείξει ότι η γέφυρα δεν είχε πρόβλημα ασφαλείας αλλά είχαν ληφθεί μέτρα για να μην πέσει τίποτα και χτυπήσει κάποιον διερχόμενο.Τωρα βέβαια  θα γίνει οριστικη αποκατάσταση της γέφυρας οπότε όλα τα προβλήματα θα τακτοποιηθούν. ΜΗΝ ξεχνάμε άλλωστε ότι η γέφυρα έχει κατασκευαστεί το 1970…..

@ Απο 26% μέχρι 42% ανέβηκαν οι τιμές των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές του Πειραιά μετά τις  ανακοινώσεις για τις αλλαγές στις αντικειμενικες αξίες.Οι πλέον ακριβές περιοχές, με βάση τις νέες αντικειμενικες είναι η Καστέλα, η Πειραϊκή,η περιοχή του Φαλήρου μεταξύ Μυρτιδιώτισσας και Μικρολίμανου και η περιοχή της Ευαγγελίστριας.Αυτο εκτός από την αύξηση στον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ,έχει επιφέρει και μεγάλη αύξηση στα ενοικια με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του Πειραιά να μην μπορουν να τα πληρώσουν και να μετακινηθούν σε άλλους δήμους με πιο προσιτους όρους διαμονής.Οπως ακούστηκε στο Συμβούλιο, ο Πειραιάς χάνει κατοίκους  και ενισχύονται γειτονικοι δήμοι, όπως το Κερατσίνι και η Νίκαια. Σίγουρα όμως οι…απώλειες αυτές θα αναπληρωθούν γιατί με τις επενδύσεις που γίνονται έρχεται πολύς κόσμος στην πόλη.Οπότε όλο και κάποιοι θα αναζητήσουν εδω τη μόνιμη κατοικία τους.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,