Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΘ 2023: H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πολιτεία και πολίτες θα ξαναχτίσουμε ό,τι χάσαμε και χωρίς λάθη του παρελθόντος!». Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλιδείου, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ξεκινώντας την ομιλία του με τις καταστροφικές συνέπειες από τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες! Ανακοίνωσε δε ότι «συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας».

«Για μια ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο απολογισμού της εθνικής πορείας και αφετηρία μιας νέας διαδρομής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην 87η ΔΕΘ.

«Μόνο που φέτος διεξάγεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα ειλικρινά αυτή η εισαγωγή να επικεντρωνόταν στην τεράστια επιτυχία στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην δεύτερη θέση που πέτυχε η Ελλάδα στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη στο ρεκόρ εξαγωγών στα ρεκόρ του τουρισμού με περισσότερους επισκέπτες από το 2019» δήλωσε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα τον καλούν να ξεκινήσει από την πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου με την μεγαλύτερη πυρκαγιά και την μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία».

«Θα οδηγήσουν στον μεγαλύτερο επανασχεδιασμό για το αύριο», είπε.

«Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί αλλά καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε η άνιση μάχη μας με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

«Κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στα ύδατα της Θεσσαλίας και έχω ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό», είπε, σημειώνοντας πως στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. νερού.

«Το συντονιστικό θα μείνει στη Λάρισα όσο χρειαστεί»

«Μπορεί η επέλαση της κλιματικής κρίσης να ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατικών δομών και των επιστημόνων αλλά με την συστράτευση όλων θα φανούμε ανθεκτικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Άκουσα την οργή των πολιτών και διαπίστωσα πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι στην Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

Είδα και τις δυο όψεις του κράτους. Την σύγχυση αρμοδιοτήτων αλλά και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ από καρδιάς είπε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που πάλεψαν στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές. Ο καθρέφτη της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη αλλά και των σωμάτων ασφαλείας είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους που θέλησαν να κάνουν αντιπολίτευση και όσους άθλιους προέβλεπαν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών αλλά και όσους χτύπησαν πισώπλατα τις ΕΔ. Αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από την δική τους λάσπη. Δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας. Το συντονιστικό θα μείνει στη Λάρισα όσο χρειαστεί».

Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 25 εκατομμύρια στους πληγέντες

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές και στους αγρότες να δώσουμε τα εφόδια να σταθούν στα πόδια τους.

Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες. Σε χρόνο ρεκόρ εκταμιεύθηκαν 25 εκατομμύρια», δήλωσε και τόνισε ότι «συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας».

Για τις υποδομές είπε ότι «όλα όσα έχουν γίνει δεν αρκούν. Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες δεκαετιών στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων της.

Η περιφέρεια έκανε πολλές παρεμβάσεις και αν έγινε κάτι λάθος θα κριθεί στην έρευνα.

Με απόφαση μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία υποδομών και περιβάλλοντος. Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε με τους εαυτούς μας. Θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης».

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτός από τις πρωτοβουλίες της πολιτείας πρέπει και η κοινωνία να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνά της.

«Ήδη ανακοινώσαμε ότι όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα έχουν σε πρώτη φάση έκπτωση 10%.

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα συζητηθεί αναδιάρθρωση της ασφάλισης για την αγροτική παραγωγή.

Πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών όλων των σπιτιών όλων των μονάδων από φυσικές καταστροφές».

Τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό 300 εκατομμυρίων που θα αυξηθεί το 2024 στα 600. Αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα βρεθεί από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Θα απαιτήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις και ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά».

«Δεν θα διακινδυνεύσω τη δημοσιονομική σταθερότητα»

«Δεν θα διακινδυνεύσω ποτέ τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», τόνισε, αναφερόμενος στο «καλάθι» των παροχών.

«Η κυβέρνηση θα στοχοποείται, αλλά όσοι ασκούν κριτική ας έχουν στη σκέψη τους όσους είναι στην αρένα».

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω».

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,