Ένα σημαντικό βήμα πίσω φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση για τις υποκλοπές αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι οι μέχρι σήμερα απαντήσεις που έδινε στο θέμα και ο όλος χειρισμός από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο δεν είναι καθόλου πειστικές.

Οι εταιρείες Krikel και Intellexa

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά την κατακραυγή που έχουν προκαλέσει τα τελευταία δημοσιεύματα με αποκορύφωμα ολόκληρη λίστα με υπουργούς και κορυφαία στελέχη της ΝΔ που φέρονται να παρακολουθούνταν μέσω Predator, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να κληθεί σε ακρόαση στην επιστροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και οι έμποροι του εν λόγω κακόβουλου λογισμικού Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, όπως επίσης και ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ και ιδρυτής της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν.

Οι τρεις τελευταίοι σχετίζονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa που διακινούν το παράνομο λογισμικό Predator, ενώ -σύμφωνα με κάποιους- ο κ. Δημητριάδης θεωρείται πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Η επιχείρηση συγκάλυψης ματαιώνεται»

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η εξεταστική επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έκανε ολοκληρωμένη έρευνα πριν καταλήξει σε συμπεράσματα. Από την αντιπολίτευση μάλιστα η υπαναχώρηση της κυβέρνησης να καλέσει ως μάρτυρες να καταθέσουν στη Βουλή στελέχη των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator ερμηνεύεται ως «ματαίωση της επιχείρησης συγκάλυψης», όπως έγραψε στο twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Μετά τις αποκαλύψεις για σωρεία παρακολουθήσεων ακόμα και υπουργών της κυβέρνησης μέσω Predator και με τα δημοσιεύματα αλλά και τα πυρά της αντιπολίτευσης να στρέφονται και να δείχνουν ως κέντρο των παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator το Μαξίμου είναι σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορούσε να αρνηθεί τουλάχιστον την κλήση ορισμένων προσώπων – κλειδιά στην υπόθεση, που δεν είχε καλέσει στην κοινοβουλευτική έρευνα που προηγήθηκε μέσω εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι το ζητούσε η αντιπολίτευση.

Πλέον το ζήτημα έχει επανέλθει με σφοδρότητα στο κατά πόσο οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ («νόμιμη επισύνδεση») με τις παράνομες παρακολουθήσεις μέσω Predator σχετίζονται και συντονίζονται από το ίδιο κέντρο.

Μειωμένου καταλογισμού ή αδίστακτος

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποσυνδέσει αυτές τις δύο περιπτώσεις ενώ η αντιπολίτευση από την άλλη μεριά τις συνδέει και καταδεικνύει ως «ένοχο» το μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου απαντήσεις και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος υπουργός από τη λίστα των παρακολουθήσεων μέσω Predator που να παρακολουθούνταν και επισήμως από την ΕΥΠ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι αν ήταν αθώος θα ερχόταν στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Οι ένοχοι κρύβονται, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως είτε δεν γνώριζε και άρα ως πρωθυπουργός μειωμένου καταλογισμού είναι ανεπαρκής, είτε γνώριζε και τότε είναι ανασφαλής, αδίστακτος και επικίνδυνος πρωθυπουργός.

Πηγή:tanea.gr