Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν στην Ουκρανία, κάποιοι πίσω στη Μόσχα προσπαθούν να διαφύγουν σε προορισμούς στο εξωτερικό που δεν απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων.
Το Κρεμλίνο απέρριψε τις εικασίες ότι οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να επιβάλλουν στρατιωτικό νόμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», ή ότι θα εμποδίσουν άνδρες σε ηλικίες στράτευσης να φύγουν από τη Ρωσία. Αλλά ορισμένοι δεν ήθελαν να το ρισκάρουν.
Ένας Ρώσος, ο οποίος επέστρεψε στη Μόσχα από τη δυτική Ευρώπη πριν από περίπου ένα χρόνο, είπε ότι αγόρασε εισιτήριο για μια αεροπορική πτήση προς Κωνσταντινούπολη για το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι η ζωή στη Μόσχα μπορεί να μην είναι πλέον δυνατή.
«Φοβάμαι ότι αύριο ίσως να μην μπορέσω να πετάξω προς προορισμούς του εξωτερικού», είπε ο 29χρονος, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του όπως και άλλοι που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Reuters.
«Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν φανταζόμουν μια τέτοια κόλαση, όταν επέστρεφα εδώ πριν από ένα χρόνο».
Ένας άλλος άνδρας, ηλικίας 38 ετών, είπε ότι κατάφερε να αγοράσει ένα ακριβό εισιτήριο για να πετάξει προς Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο.
«Δεν θέλω να πολεμήσω σε αυτόν τον πόλεμο. Έχουμε ακούσει πολλές φήμες και δεν εμπιστεύομαι το Κρεμλίνο όταν λέει ότι κάτι δεν είναι αλήθεια».
Η Ρωσία έχει βυθιστεί σε ένα άνευ προηγουμένου καθεστώς απομόνωσης που δεν είχε ξαναζήσει μια οικονομία τέτοιου μεγέθους, λόγω των κυρώσεων σε βάρος της.
Φόβοι για συλλήψεις
Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων έχει εκτιναχθεί από τότε που η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες- ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση- περιορίζοντας σοβαρά τη δυνατότητα των Ρώσων να ταξιδεύουν.
Οι δε δυτικές κυρώσεις έχουν ήδη αυξήσει το κόστος ζωής και έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις ζωές των απλών Ρώσων, ενώ όσοι διαμαρτύρονται… συλλαμβάνονται.
Περίπου 7.669 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση για συμμετοχή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info.
Μια 29χρονη ισραηλινή, αφού έδωσε τη γάτα της στην οικογένειά της για να τη φροντίσει, εγκατέλειψε τη Μόσχα την περασμένη Κυριακή προτού οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ανησυχώντας ότι τα πράγματα στη Μόσχα μπορούν μόνο να χειροτερέψουν.
«Ντρέπομαι που δεν έμεινα στη Ρωσία, που δεν παλεύω μέχρι τέλους, δεν διαδηλώνω στους δρόμους», είπε. «Αν όμως βγεις ενάντια στον πόλεμο, σε συλλαμβάνουν και υπάρχει αυτός ο νόμος για προδοσία».
Η εισαγγελία της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στις 27 Φεβρουαρίου ότι οποιοσδήποτε παρέχει οικονομική ή άλλη βοήθεια σε ξένο κράτος ή διεθνή οργανισμό που στοχεύει στην ασφάλεια της Ρωσίας, μπορεί να καταδικαστεί για προδοσία και να αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Προβλήματα με τη βίζα
Κάποιοι λένε πως αντιμετώπισαν γραφειοκρατικά εμπόδια.
Για τους Ρώσους απαιτείται βίζα για να εισέλθουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μια μικρή ουρά είχε σχηματιστεί στο ιταλικό κέντρο αιτήσεων βίζας στη Μόσχα, το οποίο δεχόταν ακόμα αιτήματα μόνο με ραντεβού.
«Θα κλείσω ραντεβού για τις 11 Μαρτίου, αν και αυτό που μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον είναι τρομακτικό και αβέβαιο», είπε μια 40χρονη Ρωσίδα.
«Θέλω να έχω έτοιμη βίζα. Νομίζω ότι θα με αφήσουν να μπω με ένα τεστ PCR (κατά του COVID) και μετά θα βλέπουμε», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας δεν έχει εγκριθεί από την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ακομη και εμβολιασμένοι πολλοί οι Ρώσοι δεν έχουν αναγνωρισμένα από την Ενωση πιστοποιητικά.
Δεν είναι όμως μόνο Ρώσοι που προσπαθούν να φύγουν. Μια Φιλιππινέζα που εργάζεται ως νταντά στη Μόσχα έκανε επίσης αίτηση για βίζα.
«Θέλω απεγνωσμένα να πάρω βίζα, φοβάμαι εδώ».