Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει τέσσερα επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Typhoon για να ενταχθούν στη μοίρα που διαθέτουν οι βρετανικές δυνάμεις στο Κατάρ, ενώ αύριο Παρασκευή φτάνουν στην Κύπρο ελικόπτερα Wildcat με δυνατότητες κατά των drones, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Στάρμερ σημείωσε ότι αναπτύσσεται στη Μεσόγειο το βρετανικό πλοίο HMS Dragon.
«Αμυντικές επιχειρήσεις» από βρετανικές βάσεις
Πρόσθεσε επίσης, σύμφωνα με το BBC, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν βρετανικές βάσεις «για τη διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων».
«Θα διατηρήσουμε αυτήν την ασπίδα πάνω από τους Βρετανούς στην περιοχή και τους συμμάχους μας» επεσήμανε.
Ο κ. Στάρμερ επεσήμανε ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει τον βρετανικό λαό, γι’ αυτό και «πολύ πριν» ξεκινήσουν οι αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν, είχε αρχίσει να προσθέτει αμυντικά μέσα στην περιοχή «για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας».
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε αμυντικά μέσα στην Κύπρο και το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων αεράμυνας και προηγμένων συστημάτων ραντάρ, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, για να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν «σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας» πριν από οποιαδήποτε σύγκρουση.
Επεσήμανε, δε, πως όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις το Σάββατο, το Ηνωμένο Βασίλειο «αμέσως» έστειλε αυτά τα αεροσκάφη στον ουρανό και μπόρεσαν να καταρρίψουν αρκετά drones, τουλάχιστον ένα από τα οποία κατευθυνόταν προς μια βάση με βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο «επανεφοδιάζει συνεχώς τα αεροσκάφη και τα αποθέματα πυραύλων μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα του ανταποκρίνεται στους συμμάχους στην περιοχή που ζητούν περαιτέρω βοήθεια.
Παράλληλα, τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση για να απομακρύνει πολίτες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Η ειδική σχέση με ΗΠΑ λειτουργεί αυτή τη στιγμή»
Ερωτηθείς αν έχει διαρραγεί η λεγόμενη «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ –μετά το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ πως ο Κιρ Στάρμερ «δεν είναι και κανένας Ουίνστον Τσόρτσιλ», ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε πως «η ειδική σχέση λειτουργεί αυτή τη στιγμή», δίνοντας παραδείγματα συνεργασίας γύρω από κοινές βάσεις και ανταλλαγή πληροφοριών.
Εναπόκειται στον Τραμπ να λάβει τις σωστές αποφάσεις για τις ΗΠΑ και στον ίδιο να λάβει αποφάσεις προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ο Στάρμερ. «Δεν υπάρχει τίποτα αμφιλεγόμενο σε αυτό» συνέχισε.
Ερωτηθείς αν έχει εικόνα από τον Τραμπ για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων ΗΠΑ – Ισραήλ, είπε πως ο κίνδυνος κλιμάκωσης προκαλεί ανησυχία σε όλους, γι’ αυτό και για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση. «Όλη η ομάδα μου συζητά συνεχώς με τους Αμερικανούς» επεσήμανε.
Επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση, ενώ τόνισε πως είχε μιλήσει με τον Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου.
Θ.Α.



















































