Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βουλγαρία: Με ποιους μπορεί να σχηματίσει τώρα κυβέρνηση ο Μπορίσοφ – Ο ρόλος του φιλορωσικού κόμματος

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, 12 χρόνια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μέχρι την σύντομη παρένθεση που αποτέλεσε η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ, ήρθε και πάλι πρώτος στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Κυριακή οι οποίες ήταν οι τέταρτες μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Η εξασφάλιση της πρωτιάς όμως για το κόμμα του Gerb δεν σημαίνει και πως η χώρα, η οποία φαίνεται να διέρχεται την μεγαλύτερη πολιτική κρίση από την διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ το 1989, πλέει πλέον σε ήρεμα νερά.

Το ποσοστό που φαίνεται να εξασφαλίζει ο Μπορίσοφ δεν του χαρίζει την πλειοψηφία στην Βουλή που σημαίνει πως θα πρέπει σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αφενός όμως η γείτονα χώρα δεν διαθέτει τέτοια πολιτική παράδοση και αφετέρου οι διαιρέσεις -κοινωνικές και πολιτικές- είναι τέτοιες που συνήθως αυτά τα εγχειρήμα καθίστανται θνησιγενή ή έστω βραχύβια.

Η τετρακομματική κυβέρνηση του Πετκόφ, έπεσε μετά την πρόταση μομφής και την αποχώρηση από αυτή του κόμματος ΙΤΝ υποστηρίζοντας πως υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα: ο κυβερνητικός συνασπισμός, δεν λειτουργούσε (κατήγγειλε την πολιτική Πετκόφ στο θέμα της Β.Μακεδονίας) και δεν υπήρχαν χρήματα.

Αμφότερα είναι προβλήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο Μπορίσοφ και η κυβέρνηση που ενδεχομένως θα καταφέρει να σχηματίσει.

Τα θέματα της οικονομίας της χώρας από όταν έπεσε η κυβέρνηση όχι απλά δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά έγιναν ακόμη οξύτερα. Οι Βούλγαροι πήγαν στις κάλπες της Κυριακής με την σκέψη στην τσέπη τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που η δημόσια συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τα ζητήματα διαφθοράς.

Ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% και ο χειμώνας πλησιάζει με τους πολίτες να τρομάζουν μπροστά για την αύξηση στην τιμή της ενέργειας και στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ανασφάλεια είναι διάχυτη και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αν και ο ίδιος ο Μπορίσοφ και το κόμμα τάχθηκαν – όταν ήταν αντιπολίτευση- υπέρ της άρσης του βέτο της Σόφιας για την ένταξη της Β.Μακεδονίας στην ΕΕ – η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που συνεχίζει να αντιδρά και πολιτικά κόμματα ρίχνουν συχνά λάδι στην φωτιά.

Στο μεταξύ ένα πρόσθετο ερώτημα η σύνθεση του κυβερνητικού σχηματισμού.

Ο Πετκόφ δηλώνει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Μπορίσοφ αν και το Gerb δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί με όλους. Η δυσκολία σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δεδομένη και εδώ έρχεται να παίξει έναν ρόλο-κλειδί το φιλορωσικό κόμμα.

Η στάση του Vazrajdane μπορεί να είναι καθοριστική για την επόμενη μέρα στη χώρα ανάλογα και με το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει ενώ η Σόφια διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ρωσία.

Επίσης, ίσως να υπάρξει συνεργασία και με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL.

 

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4fm, K.Π.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,