Ο Μπόικο Μπορίσοφ, 12 χρόνια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μέχρι την σύντομη παρένθεση που αποτέλεσε η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ, ήρθε και πάλι πρώτος στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Κυριακή οι οποίες ήταν οι τέταρτες μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Η εξασφάλιση της πρωτιάς όμως για το κόμμα του Gerb δεν σημαίνει και πως η χώρα, η οποία φαίνεται να διέρχεται την μεγαλύτερη πολιτική κρίση από την διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ το 1989, πλέει πλέον σε ήρεμα νερά.
Το ποσοστό που φαίνεται να εξασφαλίζει ο Μπορίσοφ δεν του χαρίζει την πλειοψηφία στην Βουλή που σημαίνει πως θα πρέπει σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αφενός όμως η γείτονα χώρα δεν διαθέτει τέτοια πολιτική παράδοση και αφετέρου οι διαιρέσεις -κοινωνικές και πολιτικές- είναι τέτοιες που συνήθως αυτά τα εγχειρήμα καθίστανται θνησιγενή ή έστω βραχύβια.
Η τετρακομματική κυβέρνηση του Πετκόφ, έπεσε μετά την πρόταση μομφής και την αποχώρηση από αυτή του κόμματος ΙΤΝ υποστηρίζοντας πως υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα: ο κυβερνητικός συνασπισμός, δεν λειτουργούσε (κατήγγειλε την πολιτική Πετκόφ στο θέμα της Β.Μακεδονίας) και δεν υπήρχαν χρήματα.
Αμφότερα είναι προβλήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο Μπορίσοφ και η κυβέρνηση που ενδεχομένως θα καταφέρει να σχηματίσει.
Τα θέματα της οικονομίας της χώρας από όταν έπεσε η κυβέρνηση όχι απλά δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά έγιναν ακόμη οξύτερα. Οι Βούλγαροι πήγαν στις κάλπες της Κυριακής με την σκέψη στην τσέπη τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που η δημόσια συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τα ζητήματα διαφθοράς.
Ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% και ο χειμώνας πλησιάζει με τους πολίτες να τρομάζουν μπροστά για την αύξηση στην τιμή της ενέργειας και στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ανασφάλεια είναι διάχυτη και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αν και ο ίδιος ο Μπορίσοφ και το κόμμα τάχθηκαν – όταν ήταν αντιπολίτευση- υπέρ της άρσης του βέτο της Σόφιας για την ένταξη της Β.Μακεδονίας στην ΕΕ – η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που συνεχίζει να αντιδρά και πολιτικά κόμματα ρίχνουν συχνά λάδι στην φωτιά.
Στο μεταξύ ένα πρόσθετο ερώτημα η σύνθεση του κυβερνητικού σχηματισμού.
Ο Πετκόφ δηλώνει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Μπορίσοφ αν και το Gerb δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί με όλους. Η δυσκολία σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δεδομένη και εδώ έρχεται να παίξει έναν ρόλο-κλειδί το φιλορωσικό κόμμα.
Η στάση του Vazrajdane μπορεί να είναι καθοριστική για την επόμενη μέρα στη χώρα ανάλογα και με το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει ενώ η Σόφια διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ρωσία.
Επίσης, ίσως να υπάρξει συνεργασία και με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL.
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4fm, K.Π.