Για το νέο δικαστικό χάρτη και άλλα επίκαιρα θέματα τοποθετείται αυτή την ώρα(Μεγάλη Τρίτη, 30/4) στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Ο πρωθυπουργός θα σχολιάσει την επικαιρότητα, υπό την απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι και εν όψει Ευρωεκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με την επισήμανση πως η γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης είναι διαρκές ζητούμενο για κάθε κοινωνία, εξηγώντας πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα. Στόχος μας είναι οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά μικρότερο χρόνο – περίπου στο 30% – και παράλληλα να αναπτυχθεί καλύτερα ο δικαστικός χάρτης, προσθέτοντας περί τους 1000 δικαστικούς στην πρώτη γραμμή. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις συνέπειες που έχει η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, τόσο αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία, όπως σημείωνε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακυράκης και τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας. «Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως όλα αυτά συμβαίνουν παρότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών. «Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α ‘ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.
Πρώτον ότι τα αδικήματα της υπόθεσης, κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο σχέδιο που βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικό μας νομοσχέδιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.
Δεύτερον, πράγματι υπήρξε αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου.
Και τρίτον, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί είναι η 3η εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ή τελεσίδικες, εφ’ όσον η δικαιοσύνη αποφασίσει να επανεξεταστούν. Με την σκέψη και την παρότρυνση, οι εθνικές τραγωδίες να μη μπορούν και να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο αυτή τη διάσταση. Μη ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επαναφέρει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112. Οργανώνοντας για πρώτη φορά την θωράκιση και τις εκκενώσεις, για την διάσωση ανθρώπινων ζωών».