Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βγήκαν… μαχαίρια στη Σαλαμίνα

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Η αντιπεριφερειάρχης Νήσων καταγγέλλει τον Δήμαρχο ότι επιβαρύνει αναίτια τους δημότες με τέλη που δεν πρέπει να  πληρώνουν!!

Απίστευτο και  όμως αληθινό. Για πρώτη φορά στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρας, αντιπεριφερειάρχης καταγγέλλει ανοιχτά Δήμαρχο δήμου που ανήκει στην  περιφέρειά του για φορομπηχτική πολιτική και μάλιστα με την επιβολή τελών στους δημότες τα οποία θα μπορούσε να τα διασφαλίσει από αλλού. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τόσο η αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Από δω και πέρα εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι γιατί επελέγη η συγκεκριμένη στιγμή για την κόντρα των δύο αυτοδιοικητικών ταγών και ποια είναι τα βαθύτερα αίτια. Γιατί τα στόματα έχουν ανοίξει και κάποιοι λένε ότι ο δημαρχιακός θώκος είναι η αιτία….

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η αντιπεριφερειάρχης νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη με επίσημη ανακοίνωσή της την περασμένη Δευτέρα, κατήγγειλε τον Δήμαρχο Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο ότι επιβάλλει δυσθεώρητα τέλη στους κατοίκους και τους παραθεριστές που έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή, για τη σύνδεση των ακινήτων τους με το αποχετευτικό δίκτυο, την στιγμή που τα χρήματα αυτά αντί να τα πάρει από τους δημότες του θα μπορούσε να τα πάρει από ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κα. Θεοδωρακοπούλου, τον περασμένο Οκτώβριο εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σαλαμίνας σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή δικτύου και αγωγών για την μεταφορά ακαθάρτων υδάτων στην περιοχή Αιαντείου, προϋπολογισμού δαπάνης 24.575.873 ευρώ συν ΦΠΑ.

Ωστόσο, από την εξέταση του σχεδίου, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα μελλοντικής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των δημοτών δεδομένου πως αναφέρεται σε αυτό ότι το κόστος των εξωτερικών διακλαδώσεων θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη κάθε ακινήτου, την στιγμή που αυτό το κόστος είναι επιλέξιμο  για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συνεπώς δωρεάν για τους πολίτες με πρακτική  που εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2020.. Γι΄ αυτό και σε καμία απόφαση ένταξης έργων αποχέτευσης που έχουν εκδοθεί μετά τον Μάιο του 2020 δεν αναφέρεται ότι η δαπάνη των εξωτερικών διακλαδώσεων θα επιβαρύνει δημότες.

Επιπρόσθετα, τονίζει η κα. Θεοδωρακοπούλου, στο σχέδιο σύμβασης δεν διευκρινίζονται οι πόροι του έργου και η πρόσκληση στην οποία θα υποβληθεί η αίτηση χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μη  βρεθεί τελικά χρηματοδοτική πηγή., Αντίθετα σε άλλες συμβάσεις της ΕΥΔΑΠ με δήμους της Αττικής αναφέρεται τόσο η πηγή χρηματοδότησης όσο και ο κωδικός ένταξης της πρόσκλησης για να μην επιβαρυνθεί ο κόσμος.

Γιατί λοιπόν ο Δήμος Σαλαμίνας αποτελεί την θλιβερή εξαίρεση; Και γιατί καταδικάζει τους κατοίκους του Αιαντείου σε μια υπέρογκη δαπάνη που μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ ανά ακίνητο, την στιγμή που πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιο έργο στα Σελήνια και το Αμπελάκι ακολούθησε την σωστή οδό και δεν μετακύλησε το κόστος στους κατοίκους γιατί το διασφάλισε από το ΕΣΠΑ;

Επειδή δε, έχουν προβλεφθεί και επιπρόσθετα υποστηρικτικά έργα, όπως διαχείριση ΑΕΚΚ, αρχαιολογικές τακτοποιήσεις, έργα ηλεκτροδότησης Α/Σ κλπ, το κόστος τους θα το …φορτώσει και αυτό τους δημότες;

Τελικά, αναρωτήθηκε  η αντιπεριφερειάρχης, μιλώντας σε ειδική εκπομπή που έκανε για το θέμα το Κανάλι Ένα 90,4, ο Δήμος Σαλαμίνας σκοπεύει να τροποποιήσει το σχέδιο της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης ή θα επιμείνει στην αναίτια μελλοντική επιβάρυνση των δημοτών του; Γιατί δεν πάει πολύς καιρός που οι κάτοικοι του νησιού κλήθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους την ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών στις οποίες διατηρούν ιδιοκτησίες καθώς και την ένταξή τους στο Ρυμοτομικό σχέδιο. Μήπως τελικά αποτελεί τακτική της Δημοτικής Αρχής το …φόρτωμα στον κόσμο τέτοιου είδους κονδυλίων;

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μιλώντας στην ίδια εκπομπή διευκρίνισε πως αν ήταν τακτική του ή έστω στις προθέσεις του να επιβαρύνει τους δημότες η τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί, θα το είχε ήδη  κάνει, αφού μόλις πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε αποχετευτικό έργο στο Αμπελάκι και τα Σελήνια χωρίς να χρεωθεί ούτε σεντ στον κόσμο. Απλά, συνέχισε, αυτές οι συμβάσεις είναι τυποποιημένες για να υπογράφουν από την ΕΥΔΑΠ και αναφέρουν πρακτικές που αποτελούσαν τον κανόνα στο παρελθόν. Κατά συνέπεια το πρόβλημα είναι εντελώς τυπικό και θα  αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο, αφού η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί κανένας ιδιοκτήτης στο νησί.

Αυτή τη στιγμή σίγουρα κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο. Μόνο ο κόσμος, αρκετά χρόνια  μετά, όμως, όταν θα έχει λειτουργήσει το έργο και θα έχει βγει ο… λογαριασμός. Μέχρι τότε δεν έχουμε πάρα να περιμένουμε. Πάντως ο Δήμαρχος θα πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο, όταν έλθει βέβαια το πλήρωμα του χρόνου, για το κομμάτι του ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτήσει την συμμετοχή του κόσμου για να φύγει κάθε υποψία… σκιάς από το μυαλό των κατοίκων. Περιμένουμε…..

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,