Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά: Σε λειτουργία η νέα σύγχρονη καρδιολογική κλινική

0 σχόλια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΓΕΙΑ

Παραδόθηκε και ήδη λειτουργεί και εξυπηρετεί ασθενείς η νέα σύγχρονη καρδιολογική κλινική του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε υποδομές και εξοπλισμό από τα καρδιολογικά κέντρα της Ευρώπης.

Αυτό τόνισε στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 904 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά, ο Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου, Δρ Ευάγγελος Πισιμίσης, αναφέροντας επίσης ότι η νέα κλινική περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύγχρονα εργαστήρια, 3D απεικόνιση, εργαστήριο κοπώσεως και αιμοδυναμικό εργαστήριο υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα περιλαμβάνει μονάδα εμφραγμάτων και αγγειοπλαστικής, η οποία στις εφημερίες λειτουργεί όλο το 24ωριο και περιθάλπει από 100 έως 120 ασθενείς.

Το στελεχιακό δυναμικό της κλινικής, συνέχισε ο κ. Πισιμίσης, είναι πολύ υψηλού επιπέδου και αποτελείται από 12 εξειδικευμένους καρδιολόγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν μετεκπαίδευση στο εξωτερικό καθώς και 15 ειδικευόμενους γιατρούς.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η κλινική θα εφοδιαστεί και με μηχάνημα φυσιολογίας το οποίο δεν υπάρχει στην Περιφέρεια του Πειραιά και θα είναι δωρεάν από το ίδρυμα Αγγελικούση. Για την εκπαίδευση του προσωπικού που θα το χειριστεί αναμένεται έμπειρος γιατρός ίσως από την Γερμανία.

Ο κ. Πισιμίσης ανέφερε ακόμα ότι η καρδιολογική κλινική περιλαμβάνει επίσης τμήματα λιπιδολογίας, αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο δεύτερος όροφος, όπου λειτουργεί πλέον η καρδιολογική κλινική έχει υπερσύχρονες εγκαταστάσεις ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.

Στα σύγχρονα μηχανήματα υπερήχων που έχουν τοποθετηθεί στην κλινική, πρόσθεσε ο κ. Πισιμίσης, υπάρχει σε εξέλιξη εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εξάσκηση καρδιολόγων από όλη την Αττική.

Αναφερόμενος στην ιστορία του Τζανείου, τόνισε, ότι το όνομά του το πήρε από τον μεγαλέμπορο Κυθήριο ευεργέτη Νικήτα Τζάννε την δεκαετία του 1860, οπότε άρχισε και η οικοδόμησή του. Το Τζάνειο είναι το τέταρτο νοσοκομείο που λειτούργησε στην χώρα μετά το στρατιωτικό, το ΕΛΠΙΣ και το Οφθαλμολογικό.

Τα πρώτα 50 περίπου χρόνια της λειτουργίας του ήταν δημοτικό νοσοκομείο και περισσότερο λειτουργούσε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα που περιέθαλπε άπορους στους οποίους μάλιστα χορηγούσε δωρεάν τα φάρμακα, κάτι που επαναλαμβάνεται και σήμερα σε όσους έχουν ΑΜΚΑ.

Το νοσοκομείο είχε χτιστεί σε τρία κτίρια εκ των οποίων δυστυχώς διασώζεται μόνο το ένα, στο οποίο λειτουργούσε μέχρι πρότινος η καρδιολογική κλινική και σήμερα έχει γίνει κέντρο αναφοράς για τον κορωνοιο.

Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι στο Τζάνειο λειτούργησε το πρώτο ανοσολογικό τμήμα όπου έγιναν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις νεφρών και μυελού των οστών, στην χώρα. Είναι ένα νοσοκομείο με τεράστια ιστορία, παράδοση και παρακαταθήκη, την οποία εμείς οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και να την μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους, κατέληξε ο κ. Πισιμίσης.

 

Κ. Πετούση – Ν. Παρασκευάς

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , , ,