Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Δευτέρα εγκρίνεται από το ΤΑΧΔΙΚ ο διαγωνισμός για τα Δικαστήρια

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την προσεχή Δευτέρα 4 Ιουλίου,συνεδριάζει το Διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΧΔΙΚ με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ,που εκδοθηκε το μεσημέρι, την επαναπροκυρηξη του διαγωνισμού για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.
Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι οι όροι που τίθενται είναι περίπου ίδιοι με εκείνους του προηγούμενου διαγωνισμού που απέβη άγονος, δηλαδή διατηρείται η υποχρέωση της απόστασης του όποιου κτιρίου ή οικοπέδου προταθεί στα 1500 μέτρα από το λιμάνι,κάτι που σημαίνει ότι το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα βρίσκετα πλησίον του κέντρου της πόλης.

Επίσης υπάρχει ο όρος να διαθέτει πάρκινγκ 300 θέσεων,να βρίσκεται κοντά σε σταθμούς μετρό,ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, τραμ και λεωφορειακων γραμμών και να έχει άδεια χρήσης για κτίριο γραφείων.Μια από τις αλλαγές που εντοπίσαμε είναι ότι το ύψος των ορόφων από τα 4 μέτρα κατεβαίνει στα 3,80.Απλα να θυμίσουμε ότι ένας από τους λόγους που είχε…κοπεί το κτίριο του Κερανη,ήταν ότι το ύψος των ορόφων ήταν χαμηλότερο από 4 μέτρα….
Η εξέλιξη αυτή αναπτερώνει τις ελπίδες για την ευτυχή κατάληξη του θέματος,αφού οι διαδικασιες θα προλάβουν τις εκλογές και εφ όσον βρεθεί χώρος ή κτίριο που να πληρεί τις προϋποθέσεις εντος του 2023 ,θα υπογραφεί η σύμβαση και δεν θα χαθεί η χρηματοδοτηση που έχει ήδη διασφαλιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στο θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά είχε αναφερθεί λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας ,μιλώντας στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή Μένουμε Πειραιά που μεταδίδεται κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι με την ευθύνη και την επιμέλεια των Ντίνου Υφαντή και Νίκου Παρασκευά και είχε εκφράσει την ενόχληση του για το γεγονός ότι ουδείς κρατικός φορέας τον είχε ενημερώσει για την πορεία του θέματος. Είχε πει μάλιστα ότι με το Δικαστικό Μέγαρο σίγουρα κάτι συμβαίνει, αφού υπάρχει κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του απέναντι από το λιμάνι στην Ακτή Κονδύλη που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών γιατί εκεί στεγάζονταν παλαιότερα τα Τελωνεία, τον οποίον έχει προτείνει μετ επιτάσσεως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά αλλά και όλοι οι φορείς της πολης αλλά δεν έχουν εισακουστεί.

Απλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, υπογράμμισε ο κ. Κλαππας. Το ανησυχητικό, συνέχισε,είναι ότι και στο παρελθόν το ίδιο το κράτος δεσμευόταν οτι θα αρχισει τις διαδικασιες σε κτίριο, το οποίο τελικά δεν έγινε Δικαστικό Μέγαρο επειδή δεν μπορούσε να δεχθεί την παραμικρή επέμβαση γιατί είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο. Τώρα όμως μια χαρά θα το γκρεμίσουν για να το κάνουν Κεντρο Καινοτομίας.

Όπως διευκρινησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, πρόκειται για το κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ, το οποίο πάλι οι δικηγόροι του Πειραιά είχαν προτείνει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης με υπουργο τοτε τον κ.Δενδια ,το είχε αποδεχθεί.Ο υπουργός Περιβάλλοντος, που ήταν τότε ο Γιώργος Σουφλιας,απέρριψε κάθε πρόταση γιατί το κτίριο ήταν χαρακτηρισμενο ως διατηρητέο βιομηχανικό κτίσμα και απαγορευόταν να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό και κυρίως δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί άδεια για πάρκινγκ.Τωρα όμως έρχεται η σημερινή κυβέρνηση, που ιδεολογικά είναι συνέχεια της τότε,αποχαρακτηρίζει το κτίριο, δίνει άδεια.όχι για τροποποιήσεις αλλά για ολοσχερη κατεδάφιση και επιπλέον δίνει και έγκριση για υπόγειο πάρκινγκ.Για Δικαστήρια το κτίριο δεν μπορούσε να το αγγίζει κανενας, για Κέντρο Καινοτομίας όμως το γκρεμίσουμε ελαφρά τη καρδία, κατέληξε ο κ.Κλάππας. Γι αυτό επιμένω ότι κάτι γίνεται…

Κάπως έτσι εξελίσσεται η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Για να δούμε ,αυτή τη φορά θα βρεθεί τρόπος να γίνει,ή θα ξαναδούμε…το έργο με τη ΧΡΩΠΕΙ και το παλιό Τελωνείο….

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Σχετικά Αρθρα