Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

The Fuzztones : Ο σαμάνος Rudi Protrudi στο Gagarin

0 σχόλια ΜΟΥΣΙΚΗ

του Δημήτρη Αντωνόπουλου

Λίγα ονόματα έχουν την αίγλη και την γενική αποδοχή που συναντάμε στην περίπτωση των Fuzztones.

Μιλάμε βέβαια, για την επιτομή του Rock & Roll.

Ο ορισμός.

Εδώ δεν χωράνε τερτίπια φτηνών εντυπωσιασμών και υπονοούμενα.

Τα πάντα λέγονται (η τραγουδιούνται αν θέλετε) με το όνομά τους.

Απλά, στρογγυλά, ξεκάθαρα και άμεσα.

Η σκηνική παρουσία των Fuzztones, είναι άλλωστε τελικά μια εμπειρία που ουσιαστικά δεν περιγράφεται, καθώς κάθε τους εμφάνιση είναι κάτι που μοιάζει να έρχεται από πολύ μακριά, από αρχέγονες θρησκευτικές τελετές, ποτισμένη ταυτόχρονα σε μια μοναδική διονυσιακή έκσταση που περικλείει όλη την ένταση και τη δημιουργική μανιά του θρυλικού Rudi Protrudi.

Τα εισιτήρια, όπως είναι λογικό, κάθε φορά που οι Fuzztones επισκέπτονται τη χώρα μας για εμφανίσεις, πολύ σύντομα εξαφανίζονται, γιατί όλοι τρέχουν γρήγορα – γρήγορα σε αυτό το νέο ραντεβού με τον βαθύ πυρήνα του πιο αυθεντικού και ολοκληρωτικού Garage οδοστρωτήρα που γέννησε η δεκαετία του ογδόντα, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Είναι αρκετά τα σημαντικά ονόματα της συγκεκριμένης γενιάς, εκείνης της μοναδικής σκηνής δηλαδή, που αναβίωσε με ένα σπουδαίο και ξεχωριστό τρόπο το συγκεκριμένο ήχο της δεκαετίας του εξήντα, προσθέτοντας ταυτόχρονα νέα, πολύ σημαντικά στοιχεία που έκαναν τη διαφορά.

Κανένα όμως δεν μπήκε μπροστά με το πάθος και την τυφλή αφοσίωση που το έκαναν οι Fuzztones, γράφοντας έτσι ιστορία και επηρεάζοντας τόσους και τόσους μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Rudi (και η παρέα του) την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα είναι για ακόμη μία φορά στη σκηνή του Gagarin, πανέτοιμοι να βάλουν φωτιά στα πιο ακριβά εφηβικά μας όνειρα που ποτέ δεν τελείωσαν και ποτέ δεν τελειώνουν.

Καθώς είχα τη ιδιαίτερη χαρά μάλιστα, να φιλοξενήσω οκτώ συνολικά συνεντεύξεις αυτής της τόσο ιστορικής μπάντας στην εκπομπή τα τελευταία είκοσι χρόνια, με την πιο πρόσφατη, όταν οι Fuzztones ήρθαν κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο ραδιόφωνο να είναι σίγουρα και η πιο ξεχωριστή, να αναφέρω εδώ με την ευκαιρία πως στην περίπτωση του Protrudi, έχουμε να κάνουμε όντως με ένα αληθινά ανήσυχο πνεύμα χωρίς ηλικία, με έναν έφηβο δηλαδή που δεν σταματάει ποτέ να εμπνέεται από την πιο απλή λεπτομέρεια μίας ιστορίας.

Ένας απίθανος ρόκερ, που συνεχίζει να ταξιδεύει στο χρόνο. Αυτό είναι (και) κάτω από τη σκηνή.

Ίσως για αυτό μάλλον, άλμπουμ όπως το κορυφαίο Lysergic Emanations, θα έχουν πάντα ξεχωριστή θέση σε κάθε δισκοθήκη όσα χρόνια κι αν κυλήσουν.

Είναι και αυτά σαν τον δημιουργό τους, χωρίς ηλικία, ποτισμένα μέχρι το κόκκαλο στον ιδρώτα και την αδρεναλίνη μιας παντοτινής εφηβικής προσμονής.

Αντιγράφω από ένα πολύ τρυφερό κείμενο του Νίκου Τριανταφυλλίδη, του εξαιρετικού και τόσο σημαντικού φίλου που έφυγε πολύ νωρίς, την ουσία των Fuzztones (το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Lifo στις 3 Μαΐου 2012) μέσα από δύο απλά λόγια κάποιου που αληθινά γνώριζε όσο ελάχιστοι.

»Oι Fuzztones έρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην πόλη, σαν μια κούρσα με σπασμένα φρένα που συμπαρασύρει ό,τι και όποιον βρεθεί μπροστά της.

Πιστεύω ειλικρινά πως ο Rudi είναι ένας σαμάνος που διαιωνίζει τρομερά μυστικά ως ιερέας, μάγος και γιατρός της ροκ εν ρολ θρησκείας. Όταν τον ρωτάς για το ελιξίριο της νεότητάς του, αυτός χαμογελάει ειρωνικά. Οφείλεις να είσαι, όπως λέγαν και οι παλιότεροι, σεβαστικός. Και προσεκτικός.» Στο επόμενο (και τελευταίο για την ακρίβεια) μέρος από την αυτοβιογραφία του μοναδικού Rudi Protrudi των σπουδαίων Fuzztones, θα υπάρχουν κάποια σημαντικά αποσπάσματα (που ο ίδιος ξεχωρίζει βέβαια) από τις συνεντεύξεις που μοιραστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στην εκπομπή. Πέρα από τιμητικό (σίγουρα) είναι και κάτι που φανερώνει στην ουσία και το πόσο απλός, καθημερινός και ανθρώπινος παραμένει, πέρα από το μύθο που κουβαλάει σε αυτή την διαδρομή που αντέχει στο χρόνο όσο ελάχιστες. Το ότι με ρώτησε μάλιστα αν συμφωνώ (λες και θα είχα αντίρρηση) με αυτό, δείχνει και το πόσο προσγειωμένος και αληθινός είναι, σε μία εποχή που μετριότητες – καβαλημένα καλάμια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια από παντού. Ραντεβού στις 7 Οκτωβρίου στο Gagarin. Για μία ακόμη (μουσική) γιορτή των εξαιρετικών Fuzztones, για ένα ακόμη Rock & Roll πάρτυ, γεμάτο χαμόγελα και χαρούμενα πρόσωπα

 

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,