Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχωρά στην απαγόρευση της μηχανότρατας σε όλα τα εθνικά θαλάσσια πάρκα και τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από το 2026 και το 2030 αντίστοιχα από το 2026 και το 2030 ενώ συστήνεται και ειδικό υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με την συνδρομή ακόμη και drones, προς επιτήρηση των περιοχών και αποτροπή της χρήσης μηχανότρατων.
Οικολογικές οργανώσεις χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως ελπίζουν αυτή να προκαλέσει ένα ντόμινο ανάλογων αποφάσεων και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η σχετική ανακοίνωση ήρθε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια του συνεδρίου Our Ocean που διεξήχθη στην Αθήνα. Όπως είπε μάλιστα, η χώρα μας θα δαπανήσει 780 εκατ. ευρώ για την προστασία των «ποικιλόμορφων και μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων της». Τόνισε επίσης πως δημιουργούμε δύο επιπλέον θαλάσσιους εθνικούς δρυμούς, σε Ιόνιο και Αιγαίο αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80%. Έτσι πλέον αυτές αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των θαλάσσιων χωρικών μας υδάτων.
Στο πλαίσιο του φετινού 9ου «Our Ocean Conference», η διοργανώτρια Ελλάδα ανέλαβε 21 δεσμεύσεις ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση των ωκεανών και των θαλασσών, με τον πρωθυπουργό να στέκεται σε τέσσερις από αυτές.
Η πρώτη προβλέπει τη δημιουργία δύο ακόμα μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ένα στο Αιγαίο κι ένα στο Ιόνιο, με έμφαση στην προστασία θαλάσσιων θηλαστικών, άγριων πτηνών και θαλάσσιων χελωνών. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αυξάνει την έκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80%, «καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας».
«Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης για την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες, που θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.
Η χώρα μας δεσμεύτηκε ακόμα να μειώσει έως το 2030 τα πλαστικά απορρίμματα που βρίσκονται στη θάλασσα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30%, σε σύγκριση με το 2019.