Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά, που παρουσιάστηκε,συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ,αποτελεί το επιστέγασμα μιας επταετούς προσπάθειας μιας Δημοτικής Αρχής που έδειξε συνέπεια και φιλοδοξεί να έχει συνέχεια.
Εμφανίστηκε έργο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Δήμου,κατατέθηκε προγραμματισμός, καταρτίστηκαν μελέτες και κυρίως διασφαλίστηκαν οι πόροι για την υλοποίηση μιας σειράς νέων έργων και παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν εκ του ασφαλούς στην ανάπτυξη της πόλης.
Αναφερόμενος σε αυτά που έγιναν και αυτά που θα γίνουν,ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή πέτυχε πολλά και σε πολλά επίπεδα.
Πέτυχε χρηματοδοτήσεις σε ύψος απίστευτο σε σχέση με το παρελθον,αξιοποίησε προγράμματα όπως το Φιλόδημος, την ΟΧΕ,το Πράσινο Ταμείο,το Ταμείο Ανακαμψης,το Αντώνης Τρίτσης κλπ,ενώ προχώρησε σε αναπλασεις, απαλλοτριώσεις,μελέτες και παρεμβάσεις που ικανοποιούν ανάγκες που έρχονται από το παρελθον,ικανοποιούν το παρον και θετουν τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα στο μέλλον.
Ενδεικτικά ο Δήμαρχος ανέφερε ότι κορυφαίο έργο αυτής της περιόδου είναι ο Πύργος που σηματοδοτεί την απογείωση της πόλης,η ανάπλαση της περιοχής Παπαστράτου και Αγιου Διονυσιου, το Μικρολίμανο, η ανακατασκευή όλων των κλειστών γηπέδων, ο νέος δημοτικός φωτισμός,η παραγγελία και η προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και λεωφορείων της Δημοτικής Συγκοινωνίας σύγχρονης τεχνολογίας, η δρομολόγηση της επέκτασης του Μουσικού Σχολείου κλπ.
Παράλληλα έχουν μελετηθεί, προγραμματιστεί και είναι έτοιμα προς υλοποίηση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους ,της λεωφόρου Χατζηκυριακου και Γ.Θεοτοκη,της πλατείας Καρπάθου,της πλατείας Καραϊσκάκη,της οδού Δωδεκανήσου στα Καμινια κλπ.
Επίσης πήρε το πράσινο φως το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων,η αξιοποίηση των χωρων στο Φάληρο, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου,τα νέα Σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί,η κυκλοφοριακή μελέτη και άλλα.
Προχωρήσαμε με σχέδιο και στρατηγική ,συνέχισε ο Δήμαρχος, αντιμετώπισαμε τη γραφειοκρατία και τις αβελτηριες της Διοίκησης,αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα που υπήρχε και καταφέραμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που αγγίζει τα θέλω μας και πλησιάζει αυτά που στοχευσαμε να κάνουμε,οπότε θα εξακολουθουμε να προσπαθουμε.
Γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εργαζόμαστε μελετημένα και συγκροτημένα. Κυρίως όμως με σχέδιο και στρατηγική.Μπορει να διαφωνεί κάποιος με τη στρατηγική μας όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνει την περίοδο της στιγμής ,όμως εμπεριέχει εξελίξεις που έρχονται από το παρελθόν και σηματοδοτεί τις προοπτικές για το μέλλον.
Η πόλη ήταν επί σειρά ετών σε μαρασμό,τώρα έχει ανοίξει τα φτερά της.Υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο σήμερα,συνέχισε, αλλά έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Σχεδιάζουμε ακόμα και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια, Σχολεία και γυμναστήρια.
Από την αντιπολίτευση ο σύμβουλος του συνδυασμού Πειραιάς για Όλους Δημ.Γκερλες, τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αναφέρει το γήπεδο στη Θηβών,το Σκοπευτήριο, το κτίριο της πρώην Ραλλείου,το χώρο για το γήπεδο του Εθνικού στο Σχιστο κλπ.Ειπε ακόμα ότι απουσιάζουν οι αθλητικοί χώροι, οι προβλέψεις για νέα σχολικά κτίρια καθώς και οι προοπτικές για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου.
Τελικά το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε ξαρα πλειοψηφία με τις ψήφους των δύο μεγαλύτερων συνδυασμών.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ