Το Πακιστάν εντόπισε τρεις ασθενείς με τον ιό της mpox, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία υγείας στη βόρεια επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα.
Η μόλυνση διαπιστώθηκε στους ασθενείς κατά την άφιξή τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε η υπηρεσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία που προκαλεί διεθνή ανησυχία, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού.
Το Πακιστάν είχε και στο παρελθόν κρούσματα της mpox, η οποία αποκαλούνταν παλαιότερα ευλογιά των πιθήκων. Δεν έχει γίνει σαφές ποιά παραλλαγή διαπιστώθηκε στους ασθενείς.
Δύο από τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε πως έχουν mpox, δήλωσε ο Σαλίμ Χαν, ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της Χάιμπερ Παχτούνχβα.
Δείγματα από ένα τρίτο ασθενή εστάλησαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ για επιβεβαίωση, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως και οι τρεις ασθενείς βρίσκονται σε καραντίνα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Πακιστάν δήλωσε πως στη χώρα εντοπίσθηκε ένα ύποπτο κρούσμα mpox.
Στη Σουηδια το πρώτο κρουσμα εκτός Αφρικής
Χθες, Πέμπτη, υγειονομικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στη Σουηδία μία μόλυνση με ένα νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox και τη συνέδεσαν με το εντεινόμενο ξέσπασμα της νόσου στην Αφρική. Ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η νόσος διαδίδεται πέραν της Αφρικής, μία ημέρα αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την mpox διεθνούς ενδιαφέροντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία.
Από τον Ιανουάριο 2023 που άρχισε το ξέσπασμα της νόσου που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Κονγκό καταγράφηκαν 27.000 κρούσματα και περισσότεροι από 1.100 θάνατοι, κυρίως μεταξύ παιδιών.
Απολύμανση εμπορευμάτων και οχημάτων σε αεροδρόμια και λιμάνια της Κίνας
Οι αρχές της Κίνας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυξημένης επιτήρησης της κίνησης προσώπων κι εμπορευμάτων προς την επικράτεια από κράτη ή περιοχές όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της mpox (της πρώην ευλογιάς των πιθήκων) για έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία τελωνείων.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, ταξιδιώτες από χώρες όπου έχουν καταγραφτεί ξεσπάσματα θα υποχρεούνται να δηλώσουν εγγράφως αν είχαν επαφή με συμπτωματικούς ασθενείς ή αν παρουσιάζουν οι ίδιοι συμπτώματα, ενώ οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και αγαθά από τα κράτη και τις περιοχές με κρούσματα θα απολυμαίνονται, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της υπηρεσίας.
Εμβόλια στην Ελλάδα
Από τις 22 Ιουλίου υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα μας τα εμβόλια για τον ιό mpox, που παλαιότερα ονομαζόταν ιός της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τον χαρακτηρισμό (την Τετάρτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ως παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης της ταχείας εξάπλωσης στις αφρικανικές χώρες του φονικού ιού.
Στην ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει πως «το εμβόλιο Jynneos (για την mpox) συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις κατηγορίες επαγγελματιών υγείας και ατόμων που ενδεχομενω ςέχουν έρθει σε επαφή με την πρωτη κατηγορία κινδύνου, δηλ.
– Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
Ο παγκόσμιος συναγερμός του ΠΟΥ
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει μια επιδημία mpox ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Το έκανε προηγουμένως τον Ιούλιο του 2022, που το ξέσπασμα της νόσου επηρέασε σχεδόν 100.000 ανθρώπους, κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, σε 116 χώρες, και σκότωσε περίπου 200 άτομα. Η απειλή αυτή τη φορά είναι πιο θανάσιμη. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει αναφέρει περισσότερα από 14.000 κρούσματα mpox και 524 θανάτους.
Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός του ιού από τον ΠΟΥ ως «επείγουσας ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» έχει σκοπό να ωθήσει τα κράτη-μέλη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εμφάνιση του ιού και να μοιράζονται εμβόλια, θεραπείες και άλλους βασικούς πόρους με τα φτωχότερα έθνη.
Μέτρα από την Κομισιόν
Αντιμετωπίζοντας την απειλή της παγκόσμιας εξάπλωσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προέτρεψαν τους κλινικούς γιατρούς και το κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε εγρήγορση για τον ιό. Σε ανταπόκρισή της, έναντι της απόφασης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, με επίκεντρο την Αφρική και, ιδιαίτερα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κομισιόν ανακοίνωσε άμεσα ότι προχωρά στις εξής ενέργειες:
– 175.420 δόσεις του εμβολίου MVA-BN, του μόνου εγκεκριμένου εμβολίου mpox από την FDA των ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα προμηθευθεί και θα δωρίσει η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
– Πρόσθετες 40.000 δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων δωρίζονται από την Bavarian Nordic.
– Ξεκινούν επίσης συνεργασίες για τη βελτίωση της πρόσβασης στη διάγνωση mpox, που υποστηρίζεται από επιχορήγηση 3.500.000 ευρώ, και αναμένεται αυτό το φθινόπωρο.


























































