Αν και τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια έχουν ανακάμψει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, ο κλάδος δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικού και την αύξηση των απαιτήσεων αυτή την περίοδο των διακοπών.
Σε πάρα πολλά αεροδρόμια ανά τον κόσμο οι ουρές ήταν τεράστιες, όπως και οι καθυστερήσεις ενώ πολλές απεργίες οδηγήσαν και σε ακυρώσεις πτήσεων.
Ειδικά οι εικόνες από το αεροδρόμιο Χίθρου του Λονδίνου- το μεγαλύτερο του Η.Β. και ένα εκ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη, με τις στοίβες των αποσκευών και τους πολίτες να περιμένουν εξαντλημένοι πότε επιτέλους θα αναχωρήσει η πτήση τους, έχουν γίνει οι πλέον χαρακτηριστικές αυτού. Η διοίκηση μάλιστα του αεροδρομίου αναγκάστηκε να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν την πώληση περισσότερων εισιτηρίων επιβάλλοντας ένα ανώτατο όριο στον αριθμό επιβατών που μπορεί να εξυπηρετείται ανά 24ωρο.
Αν σκέφτεστε λοιπόν να προγραμματίσετε ένα μακρινό ταξίδι εκτός συνόρων, και δεν θέλετε να βιώσετε τέτοιου είδος καταστάσεις που μπορεί να τινάξουν τον προγραμματισμό σας στον αέρα, καλά θα κάνετε να σκεφτείτε φέτος, πέραν όλων των άλλων κριτηρίων που σχετίζονται με την επιλογή του προορισμού, και την κατάσταση που επικρατεί στα αεροδρόμια των χωρών που επιλέγετε.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων FlightAware υπάρχουν κάποια αεροδρόμια που ίσως να προτιμούσατε να αποφύγετε.
Στην κορυφή της λίστας είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Πίρστον στο Τορόντο του Καναδά ως το χειρότερο αεροδρόμιο που έχει πραγματοποιήσει πτήσεις από τις 26 Μαΐου έως τις 19 Ιουλίου φέτος, με περισσότερες από τις μισές πτήσεις του να έχουν καταγράψει καθυστερήσεις.
Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία τα πήγε ελάχιστα καλύτερα με σημαντικά προβλήματα για το 45,4% των πτήσεων που εξυπηρετεί.
Στο Σαρλ Ντε Γκολ, στο Παρίσι της Γαλλίας, προβλήματα καταγράφηκαν στο 43,2$ των πτήσεων και στο 41% στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα που έχει δύο αεροδρόμια της ίδιας πόλης, δηλαδή το Λονδίνο, που βρέθηκαν στη λίστα αυτή τη χρονική περίοδο: Γκάτγουικ (41,1%) και Χίθρου (40,5%).
Ακολουθεί το αεροδρόμιο του Μονάχου, επίσης στην Γερμανία με 40,4% και 8ο στη λίστα είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος, με αρρυθμίες στο 37,9% των πτήσεων.
Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο Σίντνεϊ Κίνγκσφορτν Σμιθι της Αυστραλίας κατέλαβε την 9η θέση (34,2%) και το αεροδρόμιο του Ορλάντο στις ΗΠΑ την 10η με 33,4%.
Η λίστα των αεροδρομίων με το υψηλότερο ποσοστό ακυρώσεων παρουσιάζει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα, με δύο κινεζικά αεροδρόμια (Διεθνές αεροδρόμιο Σενζέν Μπαόν αν με 7,9% και το Διεθνές αεροδρόμιο Γουανγκζού Βαιγιούν με 5,2%) και τρία αεροδρόμια των Η.Π.Α. αεροδρόμια (Διεθνές Αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι με 7,4%ω, Αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια 7%, Εθνικός Αερολιμένας Ρόναλντ Ρίγκαν Ουάσιγκτον 5%) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας.
Το Σίπχολ του Άμστερνταμ είναι επίσης το αεροδρόμιο της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό ακυρώσεων πτήσεων, 3,9%.
Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Π.