Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Μώραλης: Η καθημερινότητα πηγαίνει καλύτερα στην πόλη μας (ηχητικό)

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

  1. Επιμέλεια Συμεών Πεϊμανίδης

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα (13/6) στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Λόγος και αντίλογος», με τον Νίκο Παρασκευά, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφούσας Δημοτικής παράταξης, απαντώντας στις ερωτήσεις του έμπειρου δημοσιογράφου, αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη σημερινή εικόνα της πόλης αλλά και το μέλλον της, έχοντας στο επίκεντρο την αναπτυξιακή της πορεία. Οι συμπράξεις, τα έργα που θα γίνουν και η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών συνέθεσαν το κυρίως πλαίσιο, γύρω από το οποίο κινήθηκε η συνέντευξη.

Η έρευνα.

Αρχικά, ο κος. Μώραλης κλήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα μιας μικρής έκτασης ανεπίσημης έρευνας, που διενεργήθηκε ενόψει της εκπομπής.Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι αποκαλυπτικά για τις παρεμβάσεις του Δήμου σε καίρια σημεία που αφορούν την καθημερινότητα των πέντε κοινοτήτων της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Πειραιώτες θεωρούν πως τα τρία πιο σπουδαία έργα μεγάλης κλίμακας είναι η ενοικίαση του πύργου του Πειραιά, η ανάπλαση στο Μικρολίμανο και οι ανακατασκευές παιδικών χαρών και χώρων αθλητισμού. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού τόνισε πως το τέλειο δεν υφίσταται, υπογραμμίζοντας ότι πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Κατανόησε, παρ’ όλα αυτά, την πολύ θετική εντύπωση που έχουν οι δημότες για τον φωτισμό, αφού, όπως είπε και ο ίδιος, «αλλάξαμε όλους τους λαμπτήρες της πόλης,» «Η καθημερινότητα πηγαίνει καλύτερα στην πόλη μας», πρόσθεσε ο κος. Μώραλης, χωρίς να διστάσει να αναφέρει πως η διαχείριση μιας πόλης σαν τον Πειραιά έχει δυσκολίες και χρήζει συνεχούς προσπάθειας, αφού δεν εξαρτάται μόνο από τη Δημοτική Αρχή αλλά και από τους Δημότες.

Οι βελτιώσεις.

Στο κομμάτι της ανεπίσημης έρευνας για τους τρεις τομείς που χρήζουν παραπάνω προσπάθειας, οι Πειραιώτες απάντησαν με σαφήνεια. Το κυκλοφοριακό είναι το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται στην πόλη μας. Επίσης, τα πεζοδρόμια μαζί με τις οδοστρώσεις και η παραβατικότητα – βανδαλισμοί ήρθαν δεύτεροι και τρίτοι αντίστοιχα.
Για αυτά, ο Γιάννης Μώραλης απάντησε πως κατανοεί πού εδράζεται η αρνητική άποψη των κατοίκων, λέγοντας όμως πως κάποια προβλήματα αποτελούν «συνέργειες» του Δήμου με άλλους φορείς και, αναμφίβολα, αποτελούν μια ακριβή και δύσκολη υπόθεση. Τόνισε όμως ότι, όπου ο Δήμος παρεμβαίνει (π.χ. αναπλάσεις περιοχών), ανακατασκευάζει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, ενώ προανήγγειλε μια μεγάλη ασφαλτόστρωση που προσδιορίζεται χρονικά στο τέλος του έτους, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Για το κυκλοφοριακό, που αναντίρρητα αποτελεί μείζον πρόβλημα, ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως η επόμενη χρονιά θα είναι «σταθμός» για την επίλυση του προβλήματος, καθώς τελειώνει το μετρό. Μάλιστα, χωρίς να είναι κάτι σίγουρο ακόμη, ο Γ. Μώραλης θα επισκεφτεί αύριο (14/6) τα εργοτάξια του μετρό, από κοινού με τον Υπουργό μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλή, για να δουν ιδίοις όμμασι την πορεία των έργων. «Η έλευση του πιο σύγχρονου Μέσου Μαζικής Μεταφοράς θα καθορίσει το μέλλον του κυκλοφοριακού ζητήματος στην πόλη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής».

«Οι δημοτικοί αστυνομικοί μπορούν να παρέμβουν σε συγκεκριμένα περιστατικά», δήλωσε για το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα που εντοπίζεται στο «μεγάλο λιμάνι» (παραβατικότητα-βανδαλισμοί), Ο Δήμαρχος της πόλης. «Υπάρχει γενική αύξηση της εγκληματικότητας, αισθητά χαμηλή όμως στον Πειραιά», πρόσθεσε. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κος. Μώραλης αποκάλυψε πως ο Δήμος συνεργάζεται με την πολιτική και φυσική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, που αποσκοπεί στην καταπολέμηση του παρεμπορίου και στην επιστροφή στη νομιμότητα επιχειρήσεων εστίασης που αυθαιρετούσαν. «Κανείς υπεράνω του νόμου», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό.

Τι θέλουν οι δημότες.

Στο τελευταίο ερώτημα που απευθύνθηκε στους δημότες, για τις προσδοκίες που έχουν για την επόμενη διετία, αυτοί απάντησαν πως προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή του κολυμβητηρίου. Σχετικά με αυτό, ο Δήμαρχος εκτίμησε πως μέχρι το 2022 θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στη δημιουργία μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στο λιμάνι, που θα ενισχύσει τον πολιτιστικό άξονα της πόλης. «Εξίσου σημαντική παράμετρος», για τον κ. Μώραλη αυτή τη φορά, είναι «η απαλλοτρίωση των οικοπέδων της ΧΡΩ.ΠΕΙ., όπου θα δημιουργηθούν 33 στρέμματα πρασίνου και χώροι αθλητισμού». Ακόμη, οι πολίτες ζήτησαν να ξεκινήσει η ανάπλαση των Κονώνειων τειχών, που θα αναβαθμίσει και την καλύτερη «βόλτα» της Αττικής. Για το συγκεκριμένο έργο, υπάρχει και σχετική δέσμευση του Υφυπουργού κ. Σκυλακάκη, για ένταξή του στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην κατεύθυνση αυτή όμως, όπως τόνισε ο κ. Μώραλης, τα αναπτυξιακά έργα που έχουν συνολικά θετικό πρόσημο επιφέρουν και λιγότερο θετικές εξελίξεις σε άλλους παράγοντες. Τέτοιος παράγων είναι η στάθμευση (κυρίως η παράνομη), όπου τόσο στην Πειραϊκή, όσο και στο Μικρολίμανο δεν θα διευκολυνθεί, μόλις παραδοθούν, καθένα με τη σειρά του, τα έργα. «Θέλουμε ποδηλατοδρόμους, μεγάλα πεζοδρόμια, θέσεις πάρκινγκ. Δεν γίνονται όλα, σε μια πόλη που είναι χτισμένη έτσι. Πρέπει να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις», ανέφερε ο Δήμαρχος για το θέμα αυτό.

Το Αναπτυξιακό πρόσημο και τα αναξιοποίητα κτήρια.

Από την αρχή ο Δήμαρχος Πειραιά φάνηκε πως ξέρει τι θέλει να κάνει με τα «κουφάρια» της Πόλης. Τα κτήρια που δεν χρησιμοποιούνταν από κανέναν και δημιουργούσαν αρνητικές εντυπώσεις. Εξ ου και οι διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, για την παλιά Ράλλειο, που απ’ ότι φαίνεται δεν προκρίνεται ως λύση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων της πόλης. Αν, λοιπόν, κλείσει και αυτή η τρύπα, όπως έγινε με τον Πύργο και το Μικρολίμανο, και προχωρήσει η ανάπλαση της Πειραϊκής, σύμφωνα με τον Γ. Μώραλη, θα βρεθούμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Απαντώντας δε στην ερώτηση του Ν. Παρασκευά, ο Δήμαρχος Πειραιά, αποκάλυψε πως συνομίλησε με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος του μετέφερε πως στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι «στον αέρα» ο διαγωνισμός για το δικαστικό μέγαρο. Από την πλευρά του ο κ. Μώραλης εξέφρασε την πεποίθησή του πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την πόλη, η δημιουργία ενός «εμβληματικού» δικαστικού μεγάρου.
Παράλληλα, ο κ. Μώραλης δήλωσε πως έχει δεχθεί προτάσεις από συνεργάτες του, να μετατραπεί η παλιά Ράλλειος σε δημαρχιακό μέγαρο. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποφασιστεί Δημοκρατικά.
Ένα άλλο έργο με αναπτυξιακό χαρακτήρα που ενδεχομένως να τελεσφορήσει και στο οποίο εμπλέκεται ο Δήμος Πειραιά είναι η αξιοποίηση της περιοχής του ΣΠΑΠ. Για αυτό ο Δήμαρχος σχολίασε πως θα μπορούσε να μετατραπεί σε «γκάζι του Πειραιά», λόγω του βιομηχανικού περιβάλλοντος χώρου ή ακόμη να γίνουν αξιοποιηθεί προς όφελος του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επίσης, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στα κονδύλια που διεκδικεί από Ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, τα οποία δεν μπορούν, όπως λέει να χαθούν. Όμως η έλλειψη προσωπικού, που είναι ευρύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, δεν βοηθά. Κατά συνέπεια, δημιουργήθηκε ένας αναπτυξιακός οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν οι τρεις μεγάλες δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η υπόθεση.

Τα κακώς κείμενα.

Μηδενική ανοχή για όσους… δράττονται ευκαιριών και εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά θέλει να επιδείξει ο κ. Μώραλης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ν. Παρασκευά αναφέρθηκε και σε όσους υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, προβάλλοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα (π.χ. αφισοκόλληση, πάρτι μετά βανδαλισμών), που έχουν τεθεί υπόψη του. «Δεν γίνεται να τα κάνουν αυτά και μετά να διαμαρτύρονται για την καθαριότητα και την ευταξία της πόλης», σχολίασε καυστικά ο Δήμαρχος.

Η απλή αναλογική.

«Η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο σύστημα», δήλωσε επί της αρχής ο κ. Μώραλης, εντοπίζοντας ωστόσο ότι σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρήθηκαν φαινόμενα ακυβερνησίας των Δήμων, αφού δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών. Γι’ αυτό τάχθηκε υπέρ του εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ, που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή. «Μακάρι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, ώστε να πάμε σε ένα πιο δίκαιο σύστημα», είπε, κλείνοντας το θέμα αυτό ο κ. Μώραλης.

 

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, , , , ,