Στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός με ατζέντα για Β.Μακεδονία

Related posts

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου) στην Ουάσιγκτον. Η Ουάσιγκτον σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την Ίδρυση της Συμμαχίας. Το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν παραμένει ανοιχτό, αν και  μέχρι στιγμής να έχει κλειδώσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αποφασισμένος να ενημερτώσει τους Συμμάχους για την προκλητικη σταση της νέας ηγεσίας της Β. Μακεδονίας και να απαιτήσει απόλυτο σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ρπιδφιώκεται όμως, έστω και σύντομη συνάτηση  στην Ουάσινγκτον για να επιβεβαιωβθέι το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις με ανάλογες κατευθύνσεις στα Υπ. Εξωτερικών.
Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη εξηγώντας πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συμπέσουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και πολλές φορές σύντομες συναντήσεις των ηγετών προκύπτουν επί τόπου.

Οι παραβιάσεις των Σκοπίων

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυβερνητικα στελέχη υπογραμμίζουν το βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων (erga omnes) ,το οποίο τα  Σκόπια οφείλουν να το σεβαστούν.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας έναντι όλων (erga omnes) δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα και ο Πρέσβης της Ε.Ε. στα Σκόπια προσθέτοντας πως ήταν η Συμφωνία που έφερε αποτελέσματα, επέτρεψε δηλαδή σε αυτή τη χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία, να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη προειδοποιήσει την Κυβέρνηση Μίτσκοσκι πως αν δεν αλλάξει στάση «θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ».

Η Αθήνα σκοπεύει να καταγγείλει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τις παραβιάσεις της Συμφωνία των Πρεσπών από τη γείτονα, προειδοποιώντας ότι θα μπλοκάρει την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. αν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

«Είναι τα Σκόπια που είναι απομονωμένα, ακολουθώντας αυτή την πολιτική» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το «Iron Dome»

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό .

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Λευκός Οίκος και Νέα Υόρκη

To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden.

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Ακόμη, έχει προσκληθεί από το θινκ τανκ Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση (fireside chat) με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

Tην Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Next Post

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 365

Μ.Ε.Θ.Ε.