Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η σημερινή, και στην Ελλάδα, σοκ προκαλεί η ραγδαία αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, στο 10μηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας κάθε ημέρα του 2024, κατά μέσο όρο, 51 γυναίκες πέφτουν θύματα ενδοικογενειακής βίας! Συνολικά, από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, 15.571 γυναίκες υπέστησαν βία, με τον αριθμό μέσα σε ένα χρόνο να παρουσιάζει αύξηση κατά 85%!
Το ίδιο διάστημα η αστυνομία έχει διαχειριστεί 18.427 περιστατικά, αύξηση της τάξης του 87% σε σχέση με πέρυσι. Υπερδιπλάσιες είναι οι συλλήψεις, φτάνουν τις 11.308, σημειώνοντας αύξηση 104%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την έναρξη εφαρμογής του panic button, την Ανοιξη του 2023, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2024, έχει ενεργοποιηθεί 788 φορές σε όλη τη χώρα.
Τι συμβαίνει στον Πειραιά
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, σε ένα από τα πρώτα έξι γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας που λειτούργησε στην Ελλάδα το 2021.
Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Πειραιά, Υπαστυνόμος Α΄ Χρήστος Κώστας, τα γραφεία λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, είτε για καταγγελίες περιστατικών, είτε για ενημέρωση.
«Δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα κάθε μέρα. Μέχρι να συλλάβουμε το δράστη δεν γυρνάμε στο σπίτι μας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, σημειώνουμε τις διευθύνσεις της οικίας του, της δουλειάς του, τα στέκια που συχνάζει και πάμε παντού ενώ σε περίπτωση που δεν τον βρούμε, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του θύματος» είπε χαρακτηριστικά ο υπαστυνόμος.
Σε ερώτηση σχετικά με τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν,ο κ. Κώστας είπε ότι είναι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, κυρίως όμως από λαικές οικογένειες, όπως επίσης μεταναστών, καθώς στη δικαιοδοσία του γραφείου ανήκουν και τα hot spot στο Σχιστό.
Αναφορικά με το προφίλ των θυμάτων σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο Α’ στις περισσότερες περιπτώσεις το θύμα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ικανότητα άσκησης ελέγχου και εξουσίας στη ζωή του, εξαρτάται οικονομικά και ψυχολογικά από το δράστη, ενώ συνήθως έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία στη παιδική του ηλικία ή ήταν μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.
Όσον αφορά τους δράστες, όπως είπε ο κ. Κώστας, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο συνδυαστικά η εξάρτησή τους από ουσίες, αλκοόλ ή τζόγο .