Στο Κανάλι Ένα και τους Βελίκα Καραβάλτσιου, Γιώργο Σαραντάκο φιλοξενήθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται εντός του 2024 και στοχεύουν στην ενίσχυση της Οικογένειας.
Για τη Σύνοδο της Βουλής των εφήβων, όπου έλαβε μέρος το πρωί: «Πρόκειται για μία ενεργή διάδραση, οι νέοι θέτουν ερωτήματα και απαντάμε εμείς για μια ώρα με τον Χρήστο Δήμα. Βοηθάει στην ενίσχυση του αισθήματος του πολίτη σε ένα πλαίσιο υγιούς διαλόγου, οι ερωτήσεις δεν είναι σε στεγανά, πολλές φορές γίνονται και συζητήσεις πέραν του χαρτοφυλακίου, όπου τα παιδιά με κριτική σκοπιά θέτουν ουσιαστικούς προβληματισμούς, πέρυσι είχαμε συζητήσει για την ενδοσχολική και οικογενειακή βία, θα το κάνω και εφέτος, θα πάρω την ευκαιρία να θυμίσω στα παιδιά τα εργαλεία που διαθέτουμε αλλά και που πρέπει να απευθυνθούν σε περίπτωση που είναι μάρτυρες ή θύματα περιστατικού».
Για πιθανή αύξηση του επιδόματος τέκνων όπως και του στεγαστικού επιδόματος: « Δεν συζητάμε αποσπασματικά το θέμα των επιδομάτων, έχουμε από τη Δευτέρα δική μας διοικητική και οικονομική υπηρεσία και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί παραλάβαμε ένα δισέλιδο προεδρικό διάταγμα και εμείς το μετουσιώνουμε σε Υπουργείο, συγχρόνως κάνουμε και μία ειδική ομάδα εργασίας για τα επιδόματα, έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι όσα χρήματα εξοικονομούνται από αυτά θα ξαναπέφτουν στα επιδόματα, οπότε πράγματι αυτή τη στιγμή αξιολογούμε μία πιθανή αύξηση στο επίδομα παιδιού. Το επίδομα στέγασης αυτή τη στιγμή δεν έχει επιδοτηθεί γιατί πρέπει να δούμε το πόσο πολύ επηρεάζει τα υπόλοιπα επιδόματα, ακόμη δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι γιατί πρέπει να έχουμε μία ακριβή εικόνα του ταμείου και βέβαια τη τελική έγκριση του πρωθυπουργού. Ο κόσμος να ξέρει ότι αντιλαμβανόμαστε πως ένα ποσό που μένει σταθερό, ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται, χρειάζεται να υπάρξει μία αύξηση, το κάναμε με το επίδομα γέννας, όταν έχουμε ένα περιορισμένο οικονομικό πλαίσιο εμείς το επιστρέφουμε πίσω σε πολιτικές για την οικογένεια. Εφέτος θα έχουμε πάνω από 440 εκατομμύρια ευρώ για οικογενειακή πολιτική».
Για το αν θα εξομοιωθούν οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους: «Την αύξηση των προνομίων για τις τρίτεκνες οικογένειες το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απλά μένει να αποφασίσει ο ίδιος σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτή γιατί θέλει να ενισχυθούν ιδιαίτερα και το αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μία δημογραφική πτώση, άρα η τριτεκνη είναι μία μεγάλη οικογένεια. Να ξαναδούμε φυσικά και όλα τα προνόμια των πολυτέκνων ως προς την ενίσχυση τους. Τα τελευταία χρόνια οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι σε πολλές πολιτικές, όπως στο στεγαστικό μας πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που είχαν μηδενικό επιτόκιο, είχαν προνόμια γιατί οι ανάγκες είναι αυξανόμενες».
Αν θα αναπροσαρμοστούν τα εισοδηματικά όρια για το επίδομα παιδιών, το στεγαστικό επίδομα: «Αυτή τη στιγμή δεν συζητείται αλλαγή, θυμίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις η επιδοματική πολιτική συνδέεται ως προς τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ και με τη φτώχεια. Είναι υψηλότερο το όριο στο επίδομα γέννας γιατί θυμίζω ότι είναι 40.000 ευρώ ισοδύναμο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να κινούμαστε και σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο, έχουμε ένα προϋπολογισμό 4 δισεκατομμύρια και τα 3.5 δις του υπουργείου μας είναι για τον ΟΠΕΚΑ, πρέπει πάντα σε απόλυτη σύμπνοια με το υπουργείο οικονομικών να βλέπουμε το περιθώριο. Για το στεγαστικό η στρατηγική μας συνεχίζεται, υλοποιούμε έργα ύψους 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την προμετωπίδα του «Σπίτι Μου» που έχει ξεπεράσει τα 6.500 εκταμιευμένα δάνεια που αναμένεται να αγγίζουν στο τέλος της χρονιάς τα 9.200 και βέβαια εδώ το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μπορέσουμε μετά τη διαπραγμάτευση να πάρουμε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ έξτρα για να κάνουμε και νέο «Σπίτι Μου», το οποίο θα αφορά και τις ηλικίες 40-50 ετών, θα αγγίξουμε περισσότερες οικογένειες με αυτόν τον τρόπο, έτσι μπορούν να εκταμιευθούν πάνω από 20 χιλιάδες νέα δάνεια, έτσι το πρόγραμμα θα αγγίξει πάνω από 45 χιλιάδες νέους συμπολίτες».
Για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: «Δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε, είχε χαμηλή ανταπόκριση, είμαστε στις 1700 αιτήσεις βέβαια θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για όποιον θελήσει να το κάνει χρήση. Αυτό που εξετάζουμε και μάλλον θα ισχύσει είναι να ανεβάσουμε την επιδότηση από το 40% στο 60% και αν μπορούμε να ανεβάσουμε το επιτρεπόμενο όριο της ανακαίνισης, τώρα είναι στα 10 χιλιάδες ευρώ, για εργασίες αυτό θα το περιμένουμε μέσα στον Ιούλιο, οι αλλαγές θα ισχύσουν και αναδρομικά χωρίς να γίνει κάποια κίνηση από τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει αίτηση τώρα».
Για την «Κοινωνική Αντιπαροχή»: «Είναι το μεγάλο μας στοίχημα, θα κυριαρχήσει ως εναλλακτική πηγή για την αύξηση της προσφοράς, μαζί με τη ΔΥΠΑ έχοντας ήδη συλλέξει τα ώριμα ακίνητα ( ο νόμος που αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ μιλάει για τα ακίνητα που είναι αδόμητα που βγάζει σε διαγωνισμό ένας ιδιώτης το χτίζει και το αξιοποιεί για κάποια χρόνια και ένα κομμάτι αυτών των διαμερισμάτων πηγαίνει σε κοινωνική στέγαση, άρα με κοινωνικό ενοίκιο). Αυτός ο διαγωνισμός μπορέι να τρέξει μέσα στο 2024 και θα μπορέσει να αρχίσει να δίνει ένα δείγμα για το πως μπορεί να συμπράξει το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα αξιοποιώντας ένα δημόσιο κτήριο ή οικόπεδο για να μπορέσει να δοθεί κοινωνική στέγαση. Εμείς ως υπουργείο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης συνεργαζόμαστε με τον δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, η Θεσσαλονίκη από προχθές έχει εργολάβο ο οποίος θα ανακαινίσει 30 διαμερίσματα που είναι δικά του και θα δοθούν μόνο για ανθρώπους που είναι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, νέους, γυναίκα που έχει διαμείνει σε ξενώνα κλπ. Άρα σύντομα θα έχουμε ένα πρώτο δείγμα, η Αθήνα βέβαια θα χρησιμοποιήσει ιδιωτικά διαμερίσματα και νομίζω θα πάει καλά».