“Με την συμφωνία Βρυξελλών-Αιγύπτου προλαμβάνουμε, πριν αυξηθεί η πίεση προς τη Κρήτη” τόνισε στο Κανάλι ένα 90,4 και τους Γιώργο Σαραντάκο και Χρύσα Σαραντοπούλου, η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη.
Όπως είπε, τη δεδομένη στιγμή υπάρχει μία αύξηση των ροών από τις αφρικανικές χώρες προς την Κρήτη από πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και εφέτος χειμώνα, με τους διακινητές να είναι αδίστακτοι, ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρξει επιδείνωση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η μεγαλόνησος αποτελεί μία από τις ελληνικές ναυαρχίδες του τουρισμού.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι συνεχόμενες εμφύλιες συγκρούσεις στις χώρες της Αφρικής που συνοδεύονται από πραξικοπήματα και την έλλειψη νερού και τροφής, αναγκάζουν 9-11 εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται συνεχώς από χώρα σε χώρα, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην Αίγυπτο.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων, έχουν μειώσει δραματικά την διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάνει τεράστια χρηματικά ποσά, με την οικονομία της να περνάει βαθιά κρίση.
Σε ερώτηση για την κατάσταση στον Έβρο, ανέφερε ότι τα πράγματα κυλούν εξαιρετικά ειδικότερα μετά και την επέκταση του φράχτη με τις ροές να είναι ελάχιστες, ενώ ήταν ξεκάθαρη πως παρά τα όσα λέει η αντιπολίτευση δεν γίνονται push backs στο Αιγαίο, αλλά νόμιμες αποτροπές όπου σε συνεννόηση με το τουρκικό λιμενικό επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία.
Η κ. Βούλτεψη είπε ακόμα ότι υπάρχουν 115 εκατομμύρια εν δυνάμει κλιματικοί μετανάστες προς την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως εάν επιτραπεί η είσοδος σε όλους αυτούς τότε θα καταρρεύσει η Γηραιά Ήπειρος.
Όσον αφορά τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα από το 2015 και την μεγάλη προσφυγική κρίση με τους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο ελληνικό σχολείο, καθώς δεν είναι εύκολη διαδικασία, ενώ σημείωσε πως εξετάζεται ένα πρόγραμμα “γέφυρα” για σταδιακή ένταξη τους ακόμη και αν μιλούν λίγο τα ελληνικά.
Τέλος για την ιθαγένεια, τόνισε ότι θα δίνεται αυτόματα σε όσους αποφοιτούν από το Λύκειο, ενώ για τους γονείς θα πρέπει να περνάνε κάποιες εξετάσεις στα ελληνικά.