Για πρώτη φορά στη χώρα μας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ειδικά σκυλιά για την αποφυγή ανεπιθύμητων εμφανίσεων της καφέ αρκούδας.
Πρόκειται για τους περίφημους σκύλους Καρελίας, ένα είδος που πήρε το όνομά του από την περιοχή στα σύνορα Ρωσίας – Φινλανδίας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του. Τα λεγόμενα και «αρκουδόσκυλα» αποδείχθηκε πως έχουν ένστικτο να είναι πιο επιθετικά από άλλες φυλές απέναντι σε είδη άγριας πανίδας, όπως ακριβώς είναι και η καφέ αρκούδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα σκυλιά δεν εισάγονται στην Ελλάδα από κάποιους εχθρούς της αρκούδας, αλλά απεναντίας από φίλους της άγριας ζωής με απώτερο σκοπό τη συνύπαρξη ανθρώπου και καφέ αρκούδας.
LIFE ARCPROM
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE ARCPROM οι σκύλοι Καρελίας έφτασαν και στην Ελλάδα με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία εθνικά πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Βόρειας Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Majella) .
Ανάμεσα στα μέτρα που υλοποιεί το έργο είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (που δεν μπορούν να ανοίξουν τα άγρια ζώα) και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών.
Εκπαίδευση
Δεκαετίες πριν, παρόμοιο πρόγραμμα ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στις μαύρες αρκούδες, οι οποίες εξοικειώνονται ευκολότερα με τον ανθρώπινο παράγοντα, και η επιτυχία της δράσης άνοιξε τον δρόμο και για την Ευρώπη.
Στα σκυλιά παρέχεται ειδική εκπαίδευση από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι ενισχύουν το φυσικό ένστικτο των συγκεκριμένων σκύλων ενάντια στην αρκούδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπαιδευτής του εκάστοτε σκύλου είναι ένας και δια βίου αναπτύσσοντας, έτσι, έναν δεσμό κατοικίδιου-ιδιοκτήτη.
Στη χώρα μας την υλοποίηση της δράσης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η μονάδα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με δύο εκπαιδευμένους σκύλους Καρελίας να αναμένεται να αξιοποιηθούν για το σκοπό του έργου με την νέα χρονιά.
Για την εκπαίδευση των σκύλων αλλά και την υλοποίηση του έργου μίλησε στο Κανάλι Ένα 90,4 και τον Δημήτρη Καλογερόγιαννη, ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργος Μερτζάνης.