Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός Τουρκία: Έρευνες της ΕΜΑΚ για να εντοπιστούν οι Έλληνες αγνοούμενοι

Σεισμός στην Τουρκία: Η «κατασκευαστική αμνηστία» υπεύθυνη για την καταστροφή;

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ

Σοκάρουν οι εικόνες καταστροφής μετά τον σεισμό στην Τουρκία και μεγαλώνουν οι φόβοι πως η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

Ο φόβος για κατακόρυφη αύξηση των νεκρών σε Τουρκία και Συρία όσο περνάνε οι μέρες είναι πλέον έκδηλος ενώ τραγική κατάληξη είχαν και οι έρευνες για το ζευγάρι Ελλήνων που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από το κρεβάτι του σπιτιού τους στην πολυκατοικία που κατέρρευσε.

Μέχρι αυτή την ώρα οι νεκροί από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τους 23.300 και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των διασωστών που έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Υπεύθυνη η κατασκευαστική αμνηστία

Στο μεταξύ μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για το γεγονός της κατάρρευσης τόσων κτιρίων και το κατά πόσο έχουν τηρηθεί τα αντισεισμικά μέτρα στην ανάγερσή τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 12.000 κτίρια, ενώ έχουν καταρρεύσει πλήρως τα 6.500.

Ο αντισεισμικός κανονισμός στην Τουρκία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το 1999 όταν ο μεγάλος σεισμός στη Νικομήδεια είχε αφήσει πίσω του 17.000 νεκρούς.

Μάλιστα το 2018 υπήρξαν νέες προδιαγραφές όμως το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν τηρείται ο κανονισμός και μάλιστα με τις ευλογίες του κράτους καθώς υπάρχει το «παραθυράκι» της αποκαλούμενης κατασκευαστικής αμνηστίας.

Αυτό σημαίνει πως απαλλάσσονται οι κατασκευαστές από τις υποχρεώσεις και από την τήρηση του κανονισμού, έναντι ενός προκαθορισμένου προστίμου. Μάλιστα επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων της Κωνσταντινούπολης τονίζει πως στις περιοχές που χτύπησε ο σεισμός έχει χορηγηθεί αυτή η αμνηστία σε 75.000 κτίρια.

Τουρκική έρευνα το 2020 την οποία επικαλείται το BBC αναφέρει πως στη Σμύρνη αυτή η αμνηστία έχει χορηγηθεί σε 672 χιλιάδες κτίρια.

Τρομάζει το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας

Ακόμα και η προσομοίωση μιας τόσο ισχυρής δόνησης προκαλεί τρόμο. Το
MEGA βρέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Και μόνο η αίσθηση ενός τέτοιου σεισμού σοκάρει. Η γη κόπηκε στα δύο σε μήκος 500 χιλιομέτρων.

Η πλάκα της Ανατολίας ολίσθησε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προς τα δυτικά κατά περίπου τρία μέτρα.Δρόμοι κομμένοι. Η γη άνοιξε. Το ρήγμα διαπέρασε ακόμα και τη σιδηροδρομική γραμμή.

«Τινάχτηκαν τα κτίρια στον αέρα, σαν τους είχαμε βάλει από κάτω δυναμίτες. Κούναγε συνέχεια και εξάντλησε τη δυνατότητα απορρόφησης της ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως ή άλλως δεν ήταν τόσο ικανή ή τόσο καλή. Όμως αυτός ο ίδιος ο σεισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος, διήρκεσε κατά ενάμισι λεπτό», δήλωσε ο καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας, Παναγιώτης Καρύδης.

Τα κτίρια στις τουρκικές πόλεις κατά μήκους του ρήγματος δέχθηκαν απίστευτη ενέργεια, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να ισοπεδωθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όποιες περιοχές βρίσκονται κατά μήκος του τεράστιου αυτού ρήγματος καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δράσουν σε όλα αυτά τα μέτωπα. Ήταν χιλιάδες τα μέτωπα και όσοι σωθήκανε, σωθήκανε από τους περίοικους, δηλαδή από τις γειτονιές, απ ΄αυτούς που μπόρεσαν και ξεπέρασαν το σοκ της δόνησης και βοήθησαν άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ένα ακόμη ρήγμα όμως, μεγαλύτερο, αυτό της Βόρειας Ανατολίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Οι Έλληνες επιστήμονες που βρέθηκαν στην περιοχή του σεισμού σοκαρίστηκαν από το μέγεθος της καταστροφής. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Αφανίστηκαν ολόκληρες πόλεις και οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό των νεκρών είναι εφιαλτικές.

Πηγή:newsit.gr

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,