Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων-Φεγιέ «2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» απεικονίζεται η πολεμική αποφασιστικότητα του Λεωνίδα, όπως αποτυπώνεται στον ανδριάντα του, έργο του γνωστού γλύπτη Βάσου Φαληρέα.
Επίσης, απεικονίζονται τμήματα από το Ηρώο των πεσόντων στις Θερμοπύλες, έργο του ιδίου γλύπτη, στα οποία αποτυπώνεται η δυναμική επίθεση, αλλά και η στιγμή της πτώσης, η ήττα, που έμελλε να γίνει, διαχρονικά, σύμβολο της Νίκης.
Τη σειρά συμπληρώνει γραμματόσημο με το γνωστό επιτύμβιο επίγραμμα του Σιμωνίδη, για το οποίο, ο Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, αναπλ. καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνον οι ένδεκα έξοχα διαλεγμένες και αριστοτεχνικά ταιριασμένες λέξεις που το συναπαρτίζουν -είναι η ουσία που οι λέξεις αυτές αποκαλύπτουν: ο άνθρωπος στις μεγαλειώδεις στιγμές του κοιτάζει προς τον ουρανό και όχι προς τη γη, στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον ακόμη και εάν αυτό το μέλλον δεν έχει χώρο για την φυσική του ύπαρξη και, όπως ακριβώς συνέβη με τους μαχητές που έπεσαν στις Θερμοπύλες, εξέρχεται του κόσμου τούτου και εισέρχεται σε έναν ιδεατό, αυτόν της ιστορικής μνήμης».
Στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων-Φεγιέ «2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας» τα ΕΛΤΑ απεικονίζουν σε γραμματόσημο την ηγετική φυσιογνωμία του Θεμιστοκλή, που ένωσε τους Έλληνες ενάντια στο δεσποτισμό, σε μία ναυμαχία που αποτέλεσε την αφετηρία της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας.
Επίσης, απεικονίζονται μικροναυπηγημένα ομοιώματα αρχαίων ελληνικών και φοινικικών πλοίων, από τη μοναδική συλλογή Γρυπιώτη, για τα οποία ο ίδιος ο Ευάγγελος Ν. Γρυπιώτης, συγγραφέας και μικροναυπηγός, αναφέρει σχετικά «από την μία πλευρά, η ‘Αφρακτη Τριήρης, το υπερόπλο του ελληνικού στόλου, υπήρξε το θαύμα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και πρωταγωνιστής στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Από την άλλη, η Φοινικική Διήρης, ένα σκαρί που μας δίνει σημαντικά στοιχεία για την δομή των φοινικικών πλοίων που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος του περσικού στόλου. Πρόκειται για δύο εκθέματα, προϊόντα πολυετούς μελέτης ιστορικών και ναυπηγικών δεδομένων της εποχής, τα οποία προσδίδουν χαρακτήρα ντοκουμέντου στην έκδοση».
Ο σχεδιασμός των γραμματοσήμων «Λεωνίδας» και «Θεμιστοκλής» έγινε με την χαλκογραφική μέθοδο, από τον Γιάννη Π. Γουρζή, Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ ο σχεδιασμός και η προσαρμογή των υπολοίπων γραμματοσήμων και προϊόντων έγινε από την δρ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου, χαράκτρια γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα και των δύο Αναμνηστικών Σειρών-Φεγιέ διατίθενται στο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) των Ελληνικών Ταχυδρομείων www.elta.gr , στο κατάστημα Post Collection – Κεντρικό Φιλοτελικό Γραφείο, Λυκούργου 5 & Απελλού και σε όλα τα χυδρομεία της χώρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ