Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τη νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας να μην εφαρμόσει τα σχέδια για την προώθηση της χρήσης μετρητών, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την δέσμευση που έχει αναλάβει η Ρώμη να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, έχει δηλώσει πως θέλει να αυξήσει το νόμιμο ανώτατο όριο για τις συναλλαγές σε μετρητά στα 5.000 ευρώ, αντιστρέφοντας τη δέσμευση των προηγούμενων ιταλικών κυβερνήσεων να μειώσουν το όριο από το τρέχον επίπεδο των 2.000 ευρώ σε 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης, θέλει να παραχωρήσει στους εμπόρους το δικαίωμα να αρνούνται να δέχονται ψηφιακές πληρωμές για συναλλαγές κάτω των 60 ευρώ χωρίς.
Ωστόσο, στην αξιολόγησή της για τα σχέδια προϋπολογισμού της Ιταλίας, η Επιτροπή είπε ότι τα μέτρα για την ενθάρρυνση της χρήσης μετρητών παραβιάζουν τις οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές.
Εάν η κυβέρνηση του Μελόνι εφαρμόσει τα σχέδια της η Κομισιόν προειδοποιεί πως έτσι θα παραβίαζε προηγούμενες-και σημαντικές για τις Βρυξέλλες δεσμεύσεις- που έχει αναλάβει η Ρώμη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που αποτελεί και προϋπόθεση για τη λήψη 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.
Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μελόνι θεωρήθηκε από την ΕΕ και τους επενδυτές ως δοκιμασία της δέσμευσής της στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θεωρούν συνετά τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για μείωση των δαπανών και του ελλείμματος. Αλλά ανησυχούν ότι τα μέτρα προώθησης μετρητών, που θεωρούνται ως μια λαϊκιστική παραχώρηση στους υποστηρικτές των μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να μειώσουν τα φορολογικά έσοδα.
«Το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού είναι καλό, η σύνθεσή του λιγότερο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι ιταλικές επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωμένες να δέχονται ψηφιακές πληρωμές για συναλλαγές οποιασδήποτε αξίας και μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο τουλάχιστον 30 ευρώ για άρνηση — μια απειλή που εξοργίζει τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η Μελόνι έχει ήδη δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει τις προτάσεις της για τις ψηφιακές πληρωμές.
«Το όριο των 60 ευρώ είναι ενδεικτικό — για μένα μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο», είπε σε ένα πρόσφατο βίντεο που ανάρτησε στα social media και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αφού οι προτάσεις της χαρακτηρίστηκαν ως «πισωγύρισμα»
Αναγνωρίζοντας ότι η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι ένας από τους στόχους του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία πρόσθεσε, «θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Η Μελόνι υποστήριξε ότι τα τρέχοντα χαμηλά όρια της Ιταλίας στις συναλλαγές με μετρητά είναι μειονεκτικά για τη χώρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές από τις οποίες δεν επιβάλλουν κανένα ανώτατο όριο στη χρήση μετρητών. Έχει επίσης απορρίψει την ιδέα ότι η μεγαλύτερη χρήση μετρητών επιτρέπει και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή.
«Όσο περισσότερο μπορώ να χρησιμοποιήσω νομίμως μετρητά, τόσο λιγότερο θα αναγκαστώ να αποφύγω τη χρήση τους», είπε
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το Συμβούλιο της ΕΕ πρότεινε αυτόν τον μήνα την επιβολή ανώτατου ορίου συναλλαγών σε μετρητά ύψους 10.000 ευρώ για όλα τα κράτη μέλη αλλά το μέτρο δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτό.
Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.