Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε φάση απογείωσης η γυναικολογική κλινική του Τζανείου Νοσοκομείου

0 σχόλια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως και η πρώτη στις ηλικίες από 40 έως 50  ετών. Ωστόσο, σήμερα, έχουμε πολλά όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε και σε ένα μεγάλο ποσοστό ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται.

Πάντα όμως πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, τόνισε στην εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά, ο διευθυντής του μαιευτικού και γυναικολογικού τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Πατσούρας, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Καναλιού Ένα, υπογραμμίζοντας ότι εάν οι γυναίκες επικεντρωθούν στην πρόληψη, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα από τον καρκίνο του μαστού.

Η πρόληψη συνίσταται στην αυτοεξέταση στις ηλικίες 20 – 35 ετών

Η πρόληψη, συνέχισε ο κ. Πατσούρας, συνίσταται στην αυτοεξέταση από την ηλικία των 20 έως 35 ετών, στην μαστογραφία αναφοράς την πενταετία από 35 έως 39 ετών -ανεξάρτητα από το ένα υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας-, όπως επίσης στην μαστογραφία και την κλινική εξέταση ετησίως μετά τα 40.

Επειδή κάποιες γυναίκες φοβούνται την ακτινοβολία και αποφεύγουν την μαστογραφία καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε η ακτινοβολία που δέχεται σήμερα ο οργανισμός είναι κατά 35 % μικρότερη από ότι παλαιότερα.

Επιπλέον, επειδή κάποιες γυναίκες προτιμούν τον υπέρηχο αντί της μαστογραφίας πρέπει να γνωρίζουν ότι πραγματική απεικόνιση έχουμε μόνο από την μαστογραφία διότι μας δίνει μεγαλύτερη ευκρίνεια, μας δείχνει την κατάσταση του μαστού μέχρι και 2 χρόνια πριν, ενώ μας κατευθύνει στο αν θα πρέπει να κάνουμε βιοψία.

Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν εφόσον διαγνωστεί ο καρκίνος προχωράμε σε ογκεκτομή και όχι σε ριζική μαστεκτομή όπως γινόταν παλαιοτέρα, καθώς και σε ακτινοθεραπεία όπου έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια -όπου επιβάλλεται- γίνεται ριζική μαστεκτομή με παράλληλη αποκατάσταση του μαστού με χρήση ενθεμάτων και ακολούθως ορμονοθεραπεία. Κρίσιμα για την εξέλιξη της πορείας της ασθενούς είναι τα 5 πρώτα χρόνια, τα οποία εάν τα περάσει η ασθενής διαφεύγει ουσιαστικά τον κίνδυνο.

Αναφορικά με τους προδιαθεσικούς παράγοντες μεταξύ άλλων συμπεριέλαβε τις διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, την έκθεση στην ακτινοβολία, το κάπνισμα , την παχυσαρκία , τον καθιστικό τρόπο ζωής κ.α.

Πολύ σημαντικά βήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών

Ο κ. Πατσούρας, μίλησε και για την γυναικολογική κλινική του Τζανείου και είπε ότι από τον περασμένο Γενάρη που ανέλαβε διευθυντής έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνεργασία με το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, το οποίο είναι υψηλού επιπέδου. ‘Ήδη, στην κλινική λειτουργεί ογκολογικό ιατρείο με απόλυτα εξειδικευμένους γιατρούς ενώ από την 1 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει και το νέο ιατρείο υπογονιμότητας.

Επίσης, στην κλινική εφαρμόζονται μαιευτικά πρωτόκολλα για ενιαία αντιμετώπιση και καλύτερο αποτέλεσμα των ιατρικών πράξεων, κάθε Παρασκευή γίνονται ομιλίες από καταξιωμένους και έμπειρους γιατρούς πάνω στις νέες εφαρμογές και τεχνολογίες, ενώ αναμένεται και ο εξοπλισμός για την λειτουργία του τμήματος ενδοσκοπήσεων.

Επί 24ωρου βάσεως η λειτουργία μαιευτικού – γυναικολογικού τμήματος

Το μαιευτικό – γυναικολογικό τμήμα του Τζανείου, όπως είπε ο κ. Πατσούρας, λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως ανεξάρτητα από την εφημερία του νοσοκομείου και παρέχει υπηρεσίες στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας και φυσικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια του Πειραιά.

Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι με χορηγίες ατόμων που νοσηλεύτηκαν και διαπίστωσαν τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που παρέχονται από την συγκεκριμένη κλινική, έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, από τον υλικοτεχνικό τομέα μέχρι τις ιατρικές στολές του προσωπικού.

Δηλαδή, τοποθετήθηκαν κλειδαριές ασφαλείας, εγκαταστάθηκε ο απαραίτητος οπτικοακουστικός εξοπλισμός στην αίθουσα συσκέψεων, ανανεώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός με λάμπες led, δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής ασθενών καθώς και ηλεκτρονική πλατφόρμα για άντληση πληροφοριών επί των εξελίξεων στον τομέα της μαιευτικής και της γυναικολογίας.

Κ. Πετούση – Ν. Παρασκευάς

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , , ,