Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σ.ΛΙΟΤΣΟΣ: «Εν μέσω πανδημίας όλοι είναι ήρωες εκτός από τους αστυνομικούς»

Σ.Λιότσος: «Εν μέσω πανδημίας όλοι είναι ήρωες εκτός από τους αστυνομικούς»

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Υποστελέχωση προσωπικού, παλιές κτιριακές υποδομές και γερασμένος στόλος είναι η εικόνα που συνθέτει τα αστυνομικά τμήματα του Πειραιά, όπως δήλωσε στο Κανάλι 1 και τους Νίκο Παρασκευά, Κωνσταντίνα Πετούση και Ντίνο Υφαντή, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, Σπύρος Λιότσος, κάνοντας λόγο παράλληλα για εργασιακό «burn out» των αστυνομικών αφού επιφορτίζονται με πληθώρα αρμοδιοτήτων πέραν του κυρίως έργου τους, με τον κ. Λιότσο να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «κάνουμε πολλά πάρεργα και ζητάμε να απαλλαγούμε από αυτά».

«Οι πολίτες μας θέλουν δίπλα τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και όχι μόνο στους ελέγχους» δήλωσε, ερωτηθείς για το επιπρόσθετο έργο που καλούνται να επιτελέσουν στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού στο χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, οι οποίοι ουσιαστικά θα «σκανάρουν» τα έγγραφα εμβολιασμού ή αποτελεσμάτων μοριακών και ράπιντ τεστ των πολιτών. Όπως είπε, οι έλεγχοι είναι μεν στα καθήκοντα των αστυνομικών, όμως πρέπει να συνδράμουν και άλλοι φορείς, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση. «Εν μέσω πανδημίας όλα τα κάνουν οι αστυνομικοί και όλοι είναι ήρωες εκτός από τους ίδιους τους αστυνομικούς» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιότσο, τα αστυνομικά τμήματα είναι αποδεκατισμένα και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτό που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, το οποίο υπολείπεται σε δύναμη σε ποσοστό 50%, παρόλο που στην αρμοδιότητα του βρίσκεται η αστυνόμευση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια κόπωση των αστυνομικών, αφού καλούνται να εργαστούν πέραν του 8ωρου και τις περισσότερες φορές χωρίς ρεπό με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις και εντέλει να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους από φιλότιμο, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνεται μακροπρόθεσμα. «Η υπερεργασία θα φέρει κάποια στιγμή κλιμάκωση των αντιδράσεων μας, δεν γίνεται να τα κάνει όλα η αστυνομία» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε, ότι η παλαιότητα του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα της πόλης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους υπηρεσιακούς χώρους. Αναφερόμενος μάλιστα σε σχετική μελέτη που έχει γίνει στο παρελθόν και η οποία ανέδειξε πρόβλημα στην στατική επάρκεια του κτιρίου, παρά τις επανειλημμένες αναφορές την τελευταία πενταετία προς την πολιτική και φυσική ηγεσία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την επίλυση του ζητήματος.

Παράλληλα, μιλώντας ο κ. Λιότσος για τον στόλο των αστυνομικών οχημάτων, τόνισε ότι ενώ πριν από περίπου δύο μήνες το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση για την παραλαβή αξιοσέβαστου –όπως είπε- αριθμού νέων οχημάτων, ωστόσο κανένα από αυτά δεν ήρθε στον Πειραιά.

Αναφερόμενος τέλος, στην πρόσφατη εκπαίδευση 3.200 αστυνομικών σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης αστυνομικών ελέγχων, ενίσχυσης επαφής με τον πολίτη και κοινοτικής αστυνόμευσης, εξέφρασε μεν την ικανοποίηση του, υπογραμμίζοντας δε ότι η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της αστυνομίας και όχι μόνο σε ειδικές ομάδες (ΔΙΑΣ, ΜΑΤ κ.α.) είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Θέλουμε – πρόσθεσε ο κ. Λιότσος- η Αστυνομική Ακαδημία να γίνει στα πρότυπα Πανεπιστημίου για να εκπαιδεύονται περισσότερο οι αστυνομικοί και όχι μέσα σε 2- 3 μήνες να βγαίνουν στον δρόμο. «Είμαστε υπέρ ενός τρόπου εισαγωγής στην αστυνομία μέσω πανελληνίων εξετάσεων διότι έτσι οι νέοι συνάδελφοι εκπαιδεύονται για 2,5 χρόνια» είπε, συμπληρώνοντας ότι σε πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εντάχθηκε το αίτημα του κλάδου για εκπαίδευση 3 ετών των νεοεισερχόμενων, προκειμένου να έχουν τις γνώσεις να διαχειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση τόσο για τους ίδιους τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες.

Κ. Πετούση

 

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,