Πλήρως εξοπλισμένα και εναρμονισμένα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι τα σχολειά του δήμου Πειραιά, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 904 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης, Ασπασία Αλιγιζάκη.
Ο Δήμος εισαγάγει μάλιστα και μια καινοτομία, όπως τόνισε η κ. Αλιγιζάκη, καθώς τα σχολεία του Πειραιά είναι από τα πρώτα στα οποία τοποθετούνται σταθερές βάσεις για αντισηπτικά υγρά σε όλους τους χώρους, όπως επίσης σαπούνι και χειροπετσέτες, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αντισηψίας των χεριών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Αύριο Παρασκευή μάλιστα, σε συνάντηση της αντιδημάρχου με τους διευθυντές των σχολείων, θα διανεμηθούν μάσκες, οι οποίες θα δοθούν στον δήμο από την ΚΕΔΕ, ενώ σε συνεργασία με την διεύθυνση Ανάπτυξης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Δημήτρη Καρύδη, καθώς επίσης και το Κέντρο Καινοτομίας Blue Lab του δήμου, θα παραχθούν συνολικά περίπου 2.000 προσωπίδες προστασίας, οι οποίες σταδιακά θα διανεμηθούν στους εκπαιδευτικούς για επιπρόσθετη ασφάλεια και διευκόλυνση του έργου τους. «Έχουν ήδη παραχθεί περίπου 400 προσωπίδες προστασίας» τόνισε η ίδια.
Παράλληλα, τις ερχόμενες μέρες θα δοθούν στα δημοτικά σχολεία της πόλης τα παγουρίνο από το υπουργείο Παιδείας, ως επιπλέον μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοιού.
“Καθυστέρηση στις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία”
Η κ. Αλιγιζάκη ερωτηθείσα σχετικά, παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, αποδίδοντάς την σε σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου.
Ωστόσο σημείωσε ότι από τα 130 σχολεία, τα 20 είναι αυτά που δεν έχουν καθαρίστριες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιπτώσεις καθαριστριών που προσελήφθησαν και εντέλει δεν παρουσιάστηκαν στον χώρο εργασίας τους, επομένως πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά η αντιδήμαρχος δήλωσε αισιόδοξη ότι όλα θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.
Απαντώντας τέλος στις επικρίσεις για το ζήτημα της τήρησης των αποστάσεων και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα, η αντιδήμαρχος Παιδείας, αποσαφήνισε ότι πέραν των απαραίτητων τεχνικών εργασιών για αποκατάσταση ζημιών και ελαιοχρωματισμούς, τα περισσότερα σχολεία του Πειραιά είναι κτίρια παλιά άνω των 20 ετών και επομένως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άλλου τύπου παρεμβάσεις.
Της Κ. Πετούση