Προσωπικά δεδομένα τουριστών καλούνται να αναφέρουν στις ισπανικές αρχές τουριστικά γραφεία, τουριστικά καταλύματα και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων από τις 2 Δεκεμβρίου, δυνάμει βασιλικού διατάγματος του 2021, που όμως συνάντησε αντιδράσεις σε Κοινοβούλιο και Γερουσία.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως θα δίνονται στις αρχές στοιχεία όπως αριθμός τηλεφώνου, email, οικογενειακή κατάσταση, πληροφορίες για τρόπους πληρωμής ή ακόμη και μοτίβα ταξιδιού για τρία χρόνια. Συνολικά θα πρέπει να παρέχονται στο Υπουργείο Εσωτερικών περισσότερες από 40 κατηγορίες πληροφοριών για κρατήσεις καταλυμάτων και πάνω από 60 για κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων.
Στόχος, η ασφάλεια και η παροχή περισσότερων πληροφοριών στις δυνάμεις επιβολής της τάξης
σχετικά με τους ταξιδιώτες που φτάνουν ή διέρχονται της Ισπανίας αν και οι πληροφορίες που ζητούνται, δεν αποκλείεται να παραβιάζουν τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Εξ ου και οι αντιδράσεις σε Βουλή και Γερουσία.
Φορείς του τουρισμού τονίζουν πως πέραν της πιθανής παραβίασης προσωπικών δεδομένων αλλά πιθανότατα εκθέτει του τουρίστες σε πιθανούς κινδύνους κακής χρήσης των δεδομένων σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων. Αυτό καθιστά τους ταξιδιώτες τα κύρια θύματα της πιθανής έκθεσης των ευαίσθητων δεδομένων τους, καθώς αυτός ο κανονισμός δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πανευρωπαϊκή Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών (ECTAA), μαζί με τον Σύνδεσμο ACAVE, αντιπρόσωπό της στην Ισπανία, και σε συνεργασία με τους ισπανικούς Συνδέσμους FETAVE και UNAV, προειδοποιούν κατά της εφαρμογής του Διατάγματος.
Ζητούν την αναστολή του κανονισμού και διευκρινίσεις για ζητήματα που θα μπορούσαν να συνιστούν παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων, όμως δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απάντηση.
Κανάλι Ένα,90, 4fm, K.Π.