Δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή ξεκίνησε ο Δήμος Πειραιά, επενδύοντας στην πρόληψη και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και αφορούν στους μαθητές Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς και πολίτες του Δήμου Πειραιά.
Η αρχή έγινε με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολικές μονάδες Δ/θμιας εκπαίδευσης (Λύκεια) του Δήμου και με το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα «Καν’το Σωστά».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα από το 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις για την οδική ασφάλεια, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Καρύδη, της Αντιδημάρχου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κυρίας Ασπασίας Αλιγιζάκη και της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίας Δέσποινας Αρβανίτου.
Τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά, το 2ο ΓΕΛ Πειραιά, το ΓΕΛ Καμινιών, ενώ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:
«Είναι μια επίκαιρη δράση του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», καθώς βάσει στοιχείων, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στα θέματα οδικής ασφάλειας και από τις πρώτες δυστυχώς στα θύματα και στους πολύ βαριά τραυματισμένους ανθρώπους, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. Πρόκειται λοιπόν για ένα πρόγραμμα σε σχολεία του Πειραιά, που έχει ως στόχο να μάθουν τα παιδιά πως πρέπει να οδηγούν σωστά, με ασφάλεια για τους ίδιους, αλλά και για τους συμπολίτες μας. Μάλιστα στο ΣΕΦ, στο πάρκο Δηλαβέρη και στην πλατεία Πηγάδας, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου και του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας. Στα σχολεία μας εκτός από την οδική ασφάλεια, δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση, στην προστασία του περιβάλλοντος, τη φιλοζωία. Σκοπεύουμε να κάνουμε όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε στα σχολεία είτε στην Π/θμια είτε στη Δ/θμια Εκπαίδευση. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» είναι πολύ εξειδικευμένο σ΄ αυτό το «κομμάτι», είναι σταθεροί συνεργάτες μας και τους ευχαριστούμε. Είναι μια στοχευμένη δράση, την υποστηρίζουμε και σκοπός μας είναι να την διευρύνουμε».
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη, σε δήλωσή της, επεσήμανε :
«Στον εφετινό προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει και τη δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής στα νηπιαγωγεία. Θα περιμένουμε να εκπονηθεί η σχετική μελέτη και να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να φτιάξουμε μικρά πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και τα νήπια. Ξεκινάμε από νωρίς να μαθαίνουμε πως πρέπει να κυκλοφορούμε, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα».
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, σε δήλωσή του, σημείωσε:
«Με το δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους στους εφήβους από τροχαία δυστυχήματα, ως Δήμος δίνουμε βάρος στην ενημέρωση, την εκπαίδευση των μαθητών και βεβαίως στην πρόληψη. Ειδικότερα, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε στο ΣΕΦ, στο πάρκο Δηλαβέρη και στην πλατεία Πηγάδας, θα συμπεριλάβουμε και παιδιά μικρότερης ηλικίας, διότι είναι καλό τα παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μαθαίνουν τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και να φροντίζουν για την οδική τους ασφάλεια».
Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κα
Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, σε δήλωσή της, ανέφερε:
«Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη και τους συνεργάτες του για την εμπιστοσύνη και γι΄αυτήν τη συνεργασία που διαμορφώνει συνειδήσεις. Όπως είπε ο Δήμαρχος, τα τροχαία είναι πρώτη αιτία θανάτου στους νέους, ηλικία 5-29 χρόνων. Σε μια χώρα που υποφέρει από υπογεννητικότητα και από μεγάλο αριθμό τροχαίων, με τους νέους να πλήττονται περισσότερο, πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν τη συνεργασία ειδικά στα Λύκεια από όπου ξεκινάμε, τα παιδιά θα μάθουν, θα βιώσουν πέρα από την επιστημονική τεκμηρίωση που έχουν τα θεωρητικά μας προγράμματα. Το βιωματικό θα τους δώσει την εμπειρία και θα τα κάνει να συνειδητοποιήσουν πως είναι το θέμα της ταχύτητας, οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα, η ανατροπή, η εκτροπή ενός οχήματος, πράγματα που θα τα βοηθήσουν στη ζωή τους, που θα προστατεύουν τη ζωή για ένα καλύτερο μέλλον».
Οι προγραμματιζόμενες δράσεις περιλαμβάνουν:
v Ανοικτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφαλή κυκλοφορία με το ποδήλατο για τους μαθητές της Π/θμιας Εκπαίδευσης στην πλατεία Πηγάδας, στις 27/5.
Μέσω του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον εξοπλισμό ασφάλειας του ποδηλάτη και του ποδηλάτου, το κατάλληλο μέγεθος και τους κανόνες ασφαλείας, ενώ στην πίστα που θα έχει διαμορφωθεί ειδικά για την εκδήλωση, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τα όσα διδάχθηκαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του Ινστιτούτου.
v Ανοικτή ενημερωτική δράση για την ασφαλή κυκλοφορία στον δρόμο για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας και τους γονείς τους στο Πάρκο Δηλαβέρη, στις 5/6
Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια δημιουργική μέρα όπου με ευχάριστο τρόπο θα δοθούν τα ερεθίσματα για εκμάθηση των κρίσιμων ζητημάτων για την ασφαλή κυκλοφορία στον δρόμο και την αλλαγή της συμπεριφοράς των οδηγών και πεζών, μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά.
Τα παιδιά θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά στους ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς με παιχνίδια κινητικής και προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ οι ενήλικες θα μπορούν να περιηγηθούν ελεύθερα στους σταθμούς βιωματικής και πρακτικής ενημέρωσης που θα έχουν δημιουργηθεί. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία συμμετοχής σε εργαστήρια διαφορετικής θεματολογίας με χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων.
v Ανοικτές ενημερωτικές δράσεις για παιδιά σχολικής ηλικίας για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Οι εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν στο χώρο του ΣΕΦ στις 3, 4 & 5/6
Για την υλοποίηση των δράσεων θα δημιουργηθεί «κινητό» Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με προσομοίωση πρότυπου δικτύου πόλης με κατάλληλες διαγραμμίσεις και σήματα Κ.Ο.Κ., ώστε τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτών του Ι.Ο.ΑΣ. να ποδηλατήσουν με ασφάλεια και να ενημερωθούν για τα θέματα ασφαλούς κυκλοφορίας και για την ορθή χρήση του ποδηλάτου.
Μέσω του προγράμματος επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση βασικών και εξειδικευμένων γνώσεων που προάγουν την οδική ασφάλεια των ποδηλατών, των οποίων η πιθανότητα για συμμετοχή σε δυστυχήματα είναι αυξημένη ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά συνειδητοποιούν την αξία της ασφαλούς χρήσης του πρώτου μεταφορικού τους μέσου, καλλιεργώντας πρότυπα υγιούς συμπεριφοράς στον δρόμο που θα τους ακολουθούν για όλη τους τη ζωή.
Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως την 1η αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 5-29 ετών, η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς όσο νωρίτερα εδραιωθούν υγιείς συμπεριφορές σε ένα άτομο, τόσο πιο υπεύθυνος χρήστης του οδικού δικτύου θα γίνει ως ενήλικας. Η εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια και την κινητικότητα μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής και βιωματικών μεθόδων στοχεύει στη βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων για την ασφαλή κυκλοφορία και την αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς όσον αφορά την ασφάλεια, τόσο την ατομική όσο και των άλλων.
Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2022» του Δήμου Πειραιά.