Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πως θα διαμορφωθεί το ιστορικό εργοστάσιο Ρετσίνα- Τι προβλέπει  η μελέτη

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αποκλειστικό του Νίκου Παρασκευά

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΆ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. Με τα λόγια αυτά ο αρχιτέκτονας Σπύρος  Τσαγκαρατος, που εχει κάνει τις μελέτες για αναμόρφωση πολλών παλαιών κτιρίων της πόλης με κυριότερη τα εργοστάσια και τις αποθήκες της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, μιλώντας στο Καναλι Ενα, οριοθέτησε, εξήγησε και ανέλυσε τις αιτίες που η ανάπτυξη θα επιστρέψει στον Πειραιά μέσα από τα ιστορικά του κτίρια.

Γιατί τα κτίρια αυτά καταλαμβάνουν  μεγάλους χώρους, έχουν ιδιαίτερη αξία που πηγάζει από την ιστορία τους και με τις κατάλληλες ανακαινίσεις και προσθήκες μπορούν να ξαναγίνουν λειτουργικά και χρήσιμα και κατά συνέπεια να αποτελέσουν  πόλους έλξης για τους επενδυτές.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του Σπύρου Τσαγκαρατου ήταν η ολοκλήρωση της μελέτης που εκανε για την αξιοποίηση του εργοστασίου Ρετσίνα, του ιστορικότερου εργοστασίου της χώρας, αφού σε αυτό εργάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυναίκες, ενώ έγινε και η πρώτη απεργία εργατών. Απο αυτό δηλαδή το χώρο μπήκαν τα θεμέλια του εργατικού και του γυναικείου κινήματος της χώρας μας. Για μια ακόμα φορά ο Πειραιάς έδειξε το δρόμο….

Μιλώντας στην εκπομπή Στον παλμό του Πειραιά, με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κλαδη και Νίκο Παρασκευά ,ο κ.Τσαγκαρατος αποκάλυψε ότι κάποια κτίρια του συγκεκριμένου εργοστασίου, που χρονολογούνται από το 1850,κρίθηκαν διατηρητέα.

Με βάση την εξέλιξη αυτή και τις πολεοδομικες προδιαγραφές που ισχύουν, το σχέδιο για την διαμόρφωση του χώρου προβλέπει την διατήρηση του κτιρίου που εχει την καμινάδα και τη μετατροπή του σε μουσείο, έναν  μεγάλο  κοινόχρηστο χώρο σαν πάρκο ή πλατεία μπροστά, στην οδό Ρετσίνα δηλαδή, για να φαίνεται καθαρά από τον δρόμο το ιστορικό κτίριο και στα σημεία που θα κατεδαφιστούν παλιά κτίσματα, ή έχουν ήδη  καταρρεύσει, νέες οικοδομές.

Επειδη όμως τα διατηρητέα είναι πολλά, επεσήμανε ο αρχιτέκτονας, είναι αδύνατον να καλυφθεί ο συντελεστής δόμησης που εχει  ολόκληρο το ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λιγότερες νέες κατασκευές από αυτές που επιτρέπει ο νόμος γιατί δεν γίνεται διαφορετικά.

Σύμφωνα με την τεχνοτροπία της εποχής, στο ισόγειο του εργοστασίου υπήρχαν τα εργαστήρια, οι αποθήκες και οι στάβλοι, δεδομένου ότι πολλές μεταφορές γίνονταν με κάρα που τα έσερναν άλογα η βόδια, ενώ στον πάνω όροφο ήταν οι υπηρεσίες γραφείου, λογιστήρια, σχεδιαστήρια, κλπ, και πιο πάνω τα γραφεία διοίκησης.

Τα νέα κτίρια σύμφωνα με την μελέτη θα… βλέπουν στην οδό Υμηττού και σε μέρος της Ρετσίνα, προς την πλευρά των γραμμών, ενώ… πλάτη θα έχουν τις γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: