Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας διόρισε μόνο δύο γυναίκες στο 20μελές υπουργικό του συμβούλιο την Τρίτη – κάτι που συνιστά«οπισθοδρόμηση» στην προσπάθεια που καταβάλεται για μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική.
Ο νέος πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα, που νίκησε την αντίπαλό του για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, επέλεξε την Τζούνκο Μιχάρα να αναλάβει την επίβλεψη των πολιτικών για τα παιδιά και την Τοσίκο Άμπε για την εκπαίδευση.
Οπως αναφέρει το Reuters, το 1/4του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου του απερχόμενου πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, ήταν γυναίκες. Μεταξύ αυτών και η Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό ήαν και ένα ένα ρεκόρ που επιτεύχθηκε επίσης το 2001 και το 2014.
«Η μετάβαση από τις πέντε γυναίκες μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που ήταν ήδη εξαιρετικά χαμηλός αριθμός, σε δύο, αντικατοπτρίζει πόσο μεγάλη απόσταση πρέπει να διανύσει η Ιαπωνία όσον αφορά την ενδυνάμωση και την ισότητα των γυναικών», δήλωσε η Τεππέι Κασάι υπεύθυνη προγράμματος για την Ασία στο Human Rights Watch.
«Όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σκηνή, είναι μια σαφής οπισθοδρόμηση».
Μένει να δούμε πόσες γυναίκες υποψήφιες θα παρουσιάσει το κόμμα LDP στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. 27.
Το κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα) ανακοίνωσε το ρεκόρ οκτώ γυναικών στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο των 20 ατόμων την Τρίτη.
Παρά την έλλειψη γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο του Ισίμπα, η Κασάι είπε ότι ελπίζει πως ο νέος πρωθυπουργός θα προωθήσει πιο κοινωνικά προοδευτικές πολιτικές, όπως μια εκστρατεία για την εισαγωγή ενός νόμου που θα επιτρέπει στις παντρεμένες γυναίκες να κρατούν τα πατρικά τους ονόματα.
Η Σανάε Τακαϊτσι -η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε στον δεύτερο γύρο στην αναμέτρηση για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος- είναι μια σκληροπυρηνική συντηρητική που αντιτάχθηκε στις αλλαγές στους κανόνες του επωνύμου και ήταν σχετικά αντιδημοφιλής μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, το επίτευγμά της να φτάσει σχεδόν στην κορυφή στην ανδροκρατούμενη, παραδοσιακή κοινωνία της Ιαπωνίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Η Ιαπωνία κατέλαβε την 118η θέση από τις 146 χώρες στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2024 για το χάσμα των φύλων, ανεβαίνοντας επτά θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί έχει την χαμηλότερη θέση στην λίστα μεταξύ των χωρών της G7.
Το πρόβλημα μάλιστα έγινε ιδιαίτερα…ορατό όταν στο πλαίσιο εργασιών της G7 το Τόκιο έστειλε το 2023 έναν άνδρα εκπρόσωπο σε μια κατά τα άλλα αποκλειστικά γυναικεία συνάντηση για την ενδυνάμωση των γυναικών.
Κανάλι Ένα 90,4fm, Κ.Π.