Η κλιμάκωση της έντασης γύρω από το Ιράν επηρεάζει άμεσα και το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαμορφώνουν θέσεις απέναντι σε μια κρίση που έχει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται προσεκτική στη διαχείριση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει τη σταθερότητα στην περιοχή και παραμένει προσηλωμένη στις συμμαχίες της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο δεν υπάρχει πρόθεση άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στη σύγκρουση. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία κυρίως για τις επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα και την ενεργειακή ασφάλεια, δεδομένης της σημασίας των θαλάσσιων δρόμων της Μέσης Ανατολής για το παγκόσμιο εμπόριο.
Η αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ζητώντας σαφέστερες εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ειδικότερα: Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει σε διεθνείς προσπάθειες ειρήνευσης, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη διπλωματικών πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση της κρίσης και ζητά ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις. Πιο αιχμηρή είναι η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο καταγγέλλει τη συμμετοχή της χώρας σε δυτικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς και ζητά την πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε πολεμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Στο «στόχαστρο» η οικονομία
Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, η κρίση στο Ιράν επηρεάζει και κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος επηρεάζει άμεσα και την παραγωγή τροφίμων. Οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τροφίμων αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερες δαπάνες για καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και μεταφορές, γεγονός που μετακυλίεται σταδιακά στις τελικές τιμές των προϊόντων. Προϊόντα όπως το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, το κρέας αλλά και τα λαχανικά θερμοκηπίου βρίσκονται στο επίκεντρο των ανατιμήσεων, καθώς η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
Παράλληλα, η άνοδος των ναύλων και του κόστους μεταφοράς επηρεάζει τα εισαγόμενα προϊόντα, όπως πρώτες ύλες και βιομηχανικά υλικά , που φθάνουν στην Ελλάδα μέσω διεθνών θαλάσσιων διαδρομών με αποτέλεσμα να προκαλείται σπιράλ ανατιμήσεων στην αγορά που με την σειρά τους να δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στον πληθωρισμό.
Νίκος Μπαρδούνιας


















































