Ο αριθμός νέων μολύνσεων και θανάτων από HIV/AIDS ενδέχεται να αυξηθούν καθώς η πανδημία κορωνοϊού προκάλεσε διαταραχές στα μέτρα πρόληψης και σε θεραπείες, όπως προειδοποιεί η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS, Γουίνι Μπιανγιμά σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τετάρτη στο συνέδριο του Reuters Next.
Η Μπιανγιμά, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι ειδικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, λιγότεροι άνθρωποι επέλεξαν να υποβληθούν σε εξετάσεις και μερικοί σταμάτησαν τη θεραπεία τους λόγω μεγάλης αναμονής στις κλινικές ή εξαιτίας άλλων μέτρων που επιβλήθηκαν και εμπόδισαν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξεταστικά κέντρα, κέντρα θεραπείας κλπ.
«Περιμένουμε ότι τα επόμενα χρόνια, μπορεί να δούμε περισσότερους θανάτους, μπορεί να δούμε περισσότερες νέες μολύνσεις ως αποτέλεσμα αυτών των διαταραχών», είπε στην συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Ο Μπιανγιμά ανέφερε επίσης ότι ο εθνικισμός των εμβολίων, η πρακτική δηλαδή οι πλούσιες χώρες να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και τα φτωχά κράτη να είναι στη αναμονή, «αποτελεί την πιο θλιβερή εξέλιξη».
Καθώς οι πλούσιες χώρες έχουν στοκάρει εμβόλια, λίγο περισσότερο από το 7% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Our World in Data του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή δραματική έλλειψη εμβολίων σε φτωχές χώρες μπορεί να ήταν και ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της παραλλαγής Όμικρον που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και έχει προκαλέσει συναγερμό σχετικά με την πιθανή μη παροχή επαρκούς προστασίας από τα εμβόλια.
«Δεν είναι τυχαίο για τους περισσότερους από εμάς ότι εμφανίστηκε στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου καταγράφονται πολλές υποδιαγνωσμένες λοιμώξεις HIV ή άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα λόγω AIDS», δήλωσε ο Τζον Μουρ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Βέιλ Κορνέλ της Νέας Υόρκης.
Ο Μουρ είπε ότι οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι δεν μπορούν να παλέψουν τη λοίμωξη τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο εκείνοι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και ότι μια μη βέλτιστη ανοσοαπόκριση μπορεί να επιτρέψει στον ιό να συνεχίσει να μεταλλάσσεται.
«Έτσι εκτιμάται πως προέκυψαν οι άλλες παραλλαγές – σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους»,.
Η Μπιανγιμά ανέφερε ακόμη ότι η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με HIV δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να μολυνθούν από κορονοϊό αλλά ότι από τη στιγμή που μολυνθούν, διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
«Γι’ αυτό για τις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό αριθμό φορέων του HIV, η πρόσβαση στο εμβόλιο για την Covid-19 είναι κάτι εξαιρετικά κρίσιμο».
Κανάλι Ενα, 90,4fm, K.Π.