Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, η παρουσίαση του βιβλίου ‘’Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους 1940, Μνημείο πεσόντων – Πάρκο ιστορίας στο Καλπάκι’’ του πρώην Υπουργού και Αντιπροέδρου της Βουλής και νυν Προέδρου της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, Γεώργιου Σούρλα, στο Πολεμικό Μουσείο, μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συγγραφέα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τιμής, μνήμης κι επαγρύπνησης για τα 83 χρόνια από το έπος του ΄40. Σε κλίμα συγκίνησης, το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον όλη την εκδήλωση της παρουσίασης, όπου ξεδιπλώθηκαν οι μνήμες και τα βιώματα από το Έπος του 1940 και έγινε ειδική αναφορά στους ήρωες που πολέμησαν και δόξασαν την πατρίδα σε όλη την οικουμένη, αποδεικνύοντας ότι τα ισχυρότερα όπλα είναι τα ιδανικά. Την παρουσίαση συντόνισε η Δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Άννα Τσίμου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ιστορική αναδρομή των μαχών του Ελληνικού Στρατού στην Ήπειρο, παρουσιάστηκε η εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στα πεδία των μαχών καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο για το Πάρκο Ιστορίας στο ηρωικό Καλπάκι, το οποίο αποτελεί ένα εμβληματικό τοπόσημο, που αποσκοπεί στην απόδοση τιμής στους ήρωες πεσόντες και στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με μοιρολόι από τον καταξιωμένο Ηπειρώτη μουσικό κ. Πετρολούκα Χαλκιά, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους εκείνους, που διαχρονικά με την ανιδιοτελή προσφορά τους και το απαράμιλλο σθένος τους, θυσιάστηκαν και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία της πατρίδας. Επίσης, προβλήθηκε ένα οπτικοακουστικό μουσικό αφιέρωμα του αείμνηστου και παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφιερωμένο στην μνήμη των Ελλήνων πεσόντων του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης και ο Υποπτέραρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Κωνσταντίνος Μπούζος.
Εκ μέρους της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλα από την κόρη πεσόντα και ταμία της Ένωσης Γεωργία Γούλα, ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής στην πολύχρονη και ανεκτίμητη προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τη καθοριστική συμβολή στην ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων του Έπους 1940 στο ηρωικό Καλπάκι.
Επίσης, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Καψάλη από τον γιο πεσόντα, κ. Σπύρο Νασούλα, ως ένδειξη αναγνώρισης των δράσεών του όλα τα προηγούμενα χρόνια για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα και την σημαντική του συμβολή στην ανέγερση Μνημείου στο Καλπάκι για τους 12.520 πεσόντες κατά τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο.
Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τον Υποπτέραρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Κωνσταντίνο Μπούζο, για την εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων στη Βόρειο Ήπειρο.
Όλοι οι ομιλητές της βραδιάς αναφέρθηκαν συγκινημένοι στο νέο βιβλίο αλλά και τη φιλία που τους συνδέει με τον συγγραφέα. Ειδικότερα, για το βιβλίο μιλήσαν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Χρυσόστομος Χήτος – Κιάμος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων «Η Πανθεσσαλική Στέγη» Στέφανος Κούτρας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών Νικόλαος Νούλας και ο Επιστημονικός Σύμβουλος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 Γεώργιος Αλεξιάδης.
Την παρουσίαση πλαισίωσαν μουσικά ο ζωντανός θρύλος της δημοτικής μουσικής Πετρολούκας Χαλκιάς, ο μεγάλος Ηπειρώτης ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών Σάββας Σιάτρας, η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη και ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών ‘’Χάονες’’. Οι καταξιωμένοι μουσικοί που τους συνόδευαν ήταν ο μαέστρος και πιανίστας με πολυετή καλλιτεχνική δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Ανδρέας Μπουτσικάκης, ο Στάθης Σαββίδης στην κιθάρα, ο Κωνσταντίνος Κίκιλης στο βιολί, ο Γιώργος Παππάς στο λαούτο και ο Βασίλης Οικονόμου στο ντέφι.
Ανοίγοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 Γεώργιος Σούρλας, σημείωσε πως με την παρουσίαση του βιβλίου κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, μια αγωνιστική διαδρομή 18 χρόνων για την αποκατάσταση των εθνικών εκκρεμοτήτων με τους 8.000 άταφους πεσόντες κατά το Έπος 1940 και το μνημείο για τους 12.520 πεσόντες κατά τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο.
Επιπρόσθετα, ο κ. Σούρλας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τους τάφους και τα μνημεία δεν τα χρειάζονται πλέον οι μαχητές εκείνοι που έστω και άταφοι πέρασαν στην Αθανασία. Τους τάφους και τα μνημεία τους χρειάζονται τα παιδιά των πεσόντων, οι συγγενείς τους, όλοι εμείς γιατί είναι δικοί μας άνθρωποι. Οι ήρωες δεν απαιτούν, αλλά περιμένουν. Δεν διαμαρτύρονται που παρέμειναν άταφοι 80 χρόνια στη Β. Ήπειρο. Περιμένουν εμείς, οι επιγενόμενοι, να κάνουμε το καθήκον μας. Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Ελλάδα ελεύθερη και περήφανη».
Ο συγγραφέας έκλεισε την ομιλία του με τα χαρακτηριστικά λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη, όπως αναγράφονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του: «Πατρίδα να θυμάσαι εσύ αυτούς όπου για την τιμή και την ελευθεριά σου δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα. Και αν εσύ τους λησμονήσεις θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα, όπου έχυσαν αίμα και δάκρυα».