Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η ώρα της αλήθειας!

0 σχόλια ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μπαίνει στην τελική του φάση και πιο ενδιαφέρουσα ελπίζουμε, με τη διεξαγωγή των τεσσάρων προημιτελικών. Έξι από τις 10 κορυφαίες ομάδες του κόσμου εξακολουθούν να βρίσκονται στο τουρνουά, με την Κροατία (12η) και το Μαρόκο (22η) – νικήτριες στα πέναλτι στη φάση των «16» – τις μόνες εναπομείνασες ομάδες που κατατάσσονται χαμηλότερα από τη FIFA. Το Μαρόκο είναι η μοναδική Αφρικανική ομάδα που συνεχίζει στην διοργάνωση και η πρώτη εθνική από αυτή την Ήπειρο που προκρίνεται στα προημιτελικά, μετά την Γκάνα που το κατάφερε το 2010. Ας δούμε όμως κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τέσσερις σπουδαίες αναμετρήσεις που έρχονται:

Κροατία – Βραζιλία

Τα φρέσκα πόδια θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά στον πρώτο προημιτελικό αγώνα μεταξύ Κροατίας και Βραζιλίας, με τους φιναλίστ του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου  να χρειάζονται παράταση και πέναλτι για να νικήσουν την Ιαπωνία στον προηγούμενο γύρο. Η Βραζιλία είναι η μόνη ομάδα που έχει χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες της 26μελούς ομάδας της. Αντίθετα, μόλις 18 παίκτες έχουν εμφανιστεί για την Κροατία, οι λιγότεροι από οποιαδήποτε ομάδα έχει απομείνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οκτώ μέλη της ομάδας της Κροατίας – μεταξύ των οποίων ο 37χρονος Λούκα Μόντριτς και οι 33χρονοι Ντέγιαν Λόβρεν και Ιβάν Πέρισιτς – έχουν παίξει ήδη περισσότερα από 350 λεπτά στο τουρνουά. Κανείς από τους Βραζιλιάνους δεν έχει τόσα λεπτά συμμετοχής.

Ολλανδία – Αργεντινή

Η Ολλανδία του Λουίς Φαν Χάαλ και η Αργεντινή του Λιονέλ Σκαλόνι, έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στην πορεία τους προς τους τελευταίους οκτώ του τουρνουά. Ενώ η ομάδα του Σκαλόνι κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό έναντι των ομάδων που αντιμετώπισε, με 58 τελικές έναντι 16 των αντιπάλων της, η ομάδα του Φαν Χάαλ έχει απορροφήσει την πίεση αντιμετωπίζοντας 51 προσπάθειες έναντι 35 δικών της. Ωστόσο, σε μια δικαίωση της τακτικής του προπονητή τους, οι Ολλανδοί έχουν ξεπεράσει την Αργεντινή με 8 γκολ, έναντι 7 των Νοτιοαμερικανών και δέχθηκαν μόνο δύο γκολ, έναντι 3 των Αργεντινών.

Μαρόκο – Πορτογαλία

Το Μαρόκο ήταν η μόνη ομάδα που νίκησε μια ομάδα υψηλότερης κατάταξης στους «16» καθώς επικράτησε της Ισπανίας, για μια θέση στον πρώτο της προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ως η ομάδα που έχει σκοράρει τα λιγότερα γκολ από τις εναπομείνασες ομάδες (4), το Μαρόκο θα ξεκινήσει και πάλι ως αουτσάιντερ απέναντι στην Πορτογαλία των 12 γκολ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά μακρινά σουτ σε αυτό το παιχνίδι, με περίπου τις μισές από τις προσπάθειες και των δύο ομάδων να προέρχονται έξω από την περιοχή. Το Μαρόκο βασίζεται σε μεγάλες περιοχές για απειλή επίθεσης με το 75% των τελικών στο τελευταίο τρίτο να έρχονται από τα πλάγια (το υψηλότερο ποσοστό από τις ομάδες που έχουν απομείνει).

Η Πορτογαλία, αντίθετα, έχει καταγράψει τη χαμηλότερη αναλογία τελικών στο τελευταίο τρίτο από τα πλάγια (60%). Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε το μοναδικό γκολ όταν αυτές οι ομάδες συναντήθηκαν στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, αλλά φαίνεται ότι θα μείνει για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι στον πάγκο, αφού ο αντικαταστάτης του Γκονσάλο Ράμος σημείωσε χατ-τρικ εναντίον της Ελβετίας την Τρίτη.

Αγγλία – Γαλλία

Ο τελευταίος των προημιτελικών φέρνει αντιμέτωπες δύο πολύ μεγάλες ομάδες. Η Αγγλία έχει σκοράρει 12 γκολ και έχει δεχθεί μόλις δύο σε ένα αήττητο σερί που μετράει έως τα προημιτελικά, ενώ ο Κιλιάν Εμπαπέ, έχει σκοράρει πέντε φορές και έχει δώσει δύο ασίστ σε μια σειρά από μαγευτικές εμφανίσεις. Ο άσος της Παρί, είναι επίσης ο κορυφαίος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε τελικές (20) και σε λήψη της μπάλας μεταξύ της μεσαίας γραμμής και των αμυντικών γραμμών του αντιπάλου (110). Ωστόσο, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει αναμφισβήτητα ένα ευρύτερο φάσμα επιθετικών επιλογών  από τον ομόλογό του Ντιντιέ Ντεσάν. Οκτώ διαφορετικοί παίκτες έχουν σκοράρει για την Αγγλία σε σύγκριση με μόλις τρεις για τη Γαλλία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

17:00 Κροατία – Βραζιλία (Στάδιο Education City, Ντόχα)

21:00 Ολλανδία – Αργεντινή (Στάδιο Lusail, Lusail)

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

17:00 Μαρόκο – Πορτογαλία (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα)

21:00 Αγγλία – Γαλλία (Στάδιο Lusail, Lusail)

Σχετικά Αρθρα