«Ο προϋπολογισμός πηγαίνει “ψηλά” τη κοινωνία, προβλέποντας μείωση της ανεργίας, του δημόσιου χρέους κατά 10 μονάδες και αύξηση των εισοδημάτων, των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και των δαπανών σε υγεία, παιδεία και άμυνα» δήλωσε στο Κανάλι Ένα 90.4 και τον Γιώργο Σαραντάκο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.
Πιο αναλυτικά, τα όσα θετικά αναμένεται να συμβούν το 2025 είναι το επιπλέον 1,1 δις ευρώ σε μέτρα ενίσχυσης, η αύξηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από το 10 στο 20% για ασφαλισμένα ακίνητα, η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα και η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες. Επίσης, η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα φέρει αύξηση μισθών για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς και η περαιτέρω αύξηση των συντάξεων κατά 2,4% αλλά και το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά καθώς και για τους ευάλωτους συμπολίτες.
Όσον αφορά τη λήψη μέτρων για το πρόβλημα των υπέρογκων προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τις νομοθετικές παρεμβάσεις με σημαντικότερη όλων να είναι η χρήση του συστήματος Ίρις το οποίο χειρίζονται 3.500.000 εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα σημείωσε ότι από το 2025 το όριο των ημερήσιων συναλλαγών Ίρις χωρίς προμήθεια θα αυξηθεί από τα 500 στα 1000 ευρώ. Ο κ. Τσάπαλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να παρέμβει μόνο στις προμήθειες και για αυτό ετοιμάζει μία συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα εστιάζει σε τρεις άξονες.
Η πρώτη αφορά τη περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών, προκειμένου η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων να μικρύνει, φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η δεύτερη δέσμη άπτεται στις προμήθειες. Όπως ανέφερε, υπάρχουν αρκετά σενάρια με ένα από αυτά να είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας σε σχέση με τα άμεσα διατραπεζικά εμβάσματα προκειμένου η προμήθεια να ξεπερνά τα 1.20 ευρώ ασχέτως ποσού συναλλαγής. Και η τρίτη παρέμβαση και εξίσου σημαντική θα είναι η συμβολή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, καθώς ο αριθμός των διαμερισμάτων που έχουν στη κατοχή τους φτάνει τα 25.000 ακίνητα, τα οποία μπορούν άμεσα να ρίξουν στην αγορά, με το Υπουργείο να εξετάζει την αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα δεν τεθούν στη διάθεση των πολιτών.