Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 19 μηνών λόγω ώθησης προς το επάνωτων τιμών των φυτικών ελαίων.
Ο δείκτης τιμών, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αυξήθηκε στις 127,5 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις αναθεωρημένες 126,9 μονάδες τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών και αυξήθηκε κατά 5,7% από πέρυσι.
Ο δείκτης φυτικών ελαίων εκτινάχθηκε 7,5% πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από ένα μήνα και 32% πάνω από εκείνα του προηγούμενου έτους, λόγω ανησυχιών για χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή φοινικέλαιου λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων στη Νοτιοανατολική Ασία.
Οι τιμές του ελαίου σόγιας αυξήθηκαν λόγω της ισχυρότερης παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές, ενώ αυξήθηκε και η τιμή του ηλιελαίου, όπως επισημαίνει το Reuters.
Άλλοι δείκτες τιμών τροφίμων υποχώρησαν.
Οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν 2,7% από τον Οκτώβριο χάρη στις ασθενέστερες τιμές του σιταριού και του ρυζιού ενώ της ζάχαρης μειώθηκε 2,4% από τον Οκτώβριο.
Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 από 2,848 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους σε 2,841 δισεκατομμύρια, μείωση 0,6% από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή που έχει καταγραφεί.
Η παγκόσμια χρήση δημητριακών, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% σε 2,859 δισεκατομμύρια τόνους το 2024/2025 χάρη στην αυξανόμενη κατανάλωση.
Ως αποτέλεσμα, ο FAO αναμένει ότι η αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα μειωθεί στο 30,1% στο κλείσιμο της σεζόν 2025 από 30,8% προηγουμένως, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ένα «άνετο επίπεδο παγκόσμιας προσφοράς».
Κανάλι Ένα 90,4fm, K.Π.
Α.Δ.