Το μείζον ζήτημα της έξαρσης της τουρκικής ρητορικής έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ κατά της διάρκεια του παραδοσιακού προγεύματος εργασίας που συνοδεύει την έναρξη μιας νέας προεδρίας στην Ένωση. Εν προκειμένω, της Γαλλικής.
Όπως τόνισε ο κ.Δένδιας η επιθετική ρητορική της γείτονος έχει «έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».
Παράλληλα, ο υπουργός έθεσε τα θέματα που αφορούν συνολικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα και τις πρόσφατες εντάσεις που καταγράφονται σε χώρες των Βαλκανίων καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική χωρών όπως η Β.Μακεδονία και η Αλβανία.
Ιδιαίτερη έμφαση επίσης έδωσε ο κ.Δένδιας στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική εστιάζοντας ιδιαίτερα και στα ταξίδια του τόσο στη Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια, όπως είπε, της Ελλάδας, εστιάζεται πλέον στην Υποσαχάρια Αφρική στην οποία η Γαλλία, που έχει και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, προστατεύει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, και είναι εξαιρετικά δραστήρια.
Ο κ.Δένδιας, στις δηλώσεις του, έκανε ειδική αναφορά στον Γάλλο πρέσβή, Patrick Maisonnave, που οργάνωσε την όλη συζήτηση και τόνισε: «Η συνεργασία με τη Σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται, πρέπει να πω, καθημερινά και σε όλους τους τομείς. Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας».
Βαρβιτσιώτης: Στηρίζουμε τις γαλλικές πρωτοβουλίες
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «η Γαλλική Προεδρία είναι μία προεδρία μεγάλων τομών για την Ευρώπη» επισημαίνοντας πως το Παρίσί είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολιτικές πρωτοβουλίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, η συζήτηση για τη Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης, «μία πρωτοβουλία του Προέδρου Μαρκόν», η οποία θα οδηγήσει στο «να αποκτήσει η Ευρώπη χαρακτηριστικά μεγάλης δύναμης», τα οποία, όπως τόνισε, «σήμερα μπορεί να έχει σε επίπεδο αριθμών, αλλά δεν κατέχει σε επίπεδο ουσίας».
Επισήμανε επίσης ότι η Αθήνα υποστηρίζει τις γαλλικές προτάσεις, σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητες της Γαλλίας, και ειδικότερα «η στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης, η πράσινη μετάβαση, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η υιοθέτηση του κοινού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι η καρδιά των θεμάτων που απασχολούν το ευρωπαϊκό μέλλον».
Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Πρίφτη.