Της Κατερίνας Πρίφτη
Με την μετάλλαξη «Δ» του κορονοϊού να είναι κυρίαρχη πλέον στη Βρετανία και τον αριθμό των θανάτων να εμφανίζεται αυξημένος τον τελευταίο μήνα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν η επιστημονική κοινότητα έχει εξηγήσει πως τα εμβόλια μας προφυλάσσουν από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.
Και φυσικά ανάλογες απορίες θα διατυπώσουν πολίτες και σε άλλες χώρες όπου η συγκεκριμένη – ή αύριο μια άλλη- μετάλλαξη κάνει δυναμικά κάνει την εμφάνισή της και κάποια στιγμή θα καταγραφούν και πάλι αυξημένοι αριθμοί θανάτων συγκριτικά πάντα με την προηγούμενη περίοδο ύφεσης και όχι αυτή πριν τους εμβολιασμούς.
Ειδικότερα στη Βρετανία, αυτό που τρόμαξε αρκετούς, ήταν ένα πρωτοσέλιδο της Daily Mail που αποκάλυπτε πως το 29% εκ των 42 ανθρώπων που πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από την μετάλλαξη «Δ» είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Λίγες ημέρες αργότερα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε και άλλο στο 43%.
Όσο ανησυχητικό όμως και εάν ακούγεται αυτό, δεν θα πρέπει να κλονίζει την εμπιστοσύνη μας στα εμβόλια και την πίστη μας πως αυτά είναι η καλύτερη πιθανότητα που έχουμε για να κρατηθούμε υγιείς και ζωντανοί. Γιατί πολύ απλά σε καμία περίπτωση αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει πως το εμβόλια είναι αναποτελεσματικά. Απλά σημαίνει πως είναι ως έναν βαθμό ατελή. Και ουδείς ποτέ ισχυρίστηκε πως ήταν, τέλεια, ένα μαγικό φίλτρο που θα μας καθιστούσε απρόσβλητους στον ιό και θα μας επέτρεπε να θεωρήσουμε πως αποκλείεται να νοσήσουμε βαριά ή να πεθάνουμε.
Μας χαρίζουν όμως, τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και προστασίας.
Σύμφωνα δε με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, όπως αναφέρει και άρθρο του Guardian, εκτιμά την αποτελεσματικότητα δύο δόσεων έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο με λοιμώξεις που προκαλεί η μετάλλαξη «Δ», περίπου στο 94%. Άρα έτσι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει περίπου 95% προστασία έναντι του θανάτου από Covid-19. Ποσοστό εξαιρετικά υψηλό.
Αλλά ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες επίσης. Όπως η ηλικία.
Για παράδειγμα μειώνεται στο μισό για κάθε ηλικιακή ομάδα με διαφορά 6-10 ετών Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως κάποιος ηλικίας 80 ετών που είναι πλήρως εμβολιασμένος έχει το ίδιο ποσοστό κινδύνου με ένα μη εμβολιασμένο άτομο 50 ετών, αλλά ακόμη και έτσι ο κίνδυνος του θανάτους συνεχίζει να υπάρχει.
Η έκθεση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας αποκαλύπτει επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από την μετάλλαξη «Δ» είναι μη εμβολιασμένα άτομα κάτι που φαντάζει περίεργο αν αναλογιστεί κανείς το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις και αναλύσεις δεδομένων, όπως για παράδειγμα από το OpenSAFELY εκτιμάται ότι το ποσοστό ανέρχεται στο 93% μεταξύ των 65 έως 69.
Όπως επισημαίνεται, χαμηλά ποσοστό εμβολιασμού υπάρχουν στη Βρετανία, όπως και σε άλλες φυσικά χώρες, σε υποβαθμισμένες περιοχές, μεταξύ ατόμων ορισμένων εθνικοτήτων και κοινοτήτων και αυτοί πάντα θα είναι ποιο ευάλωτοι μέχρι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και όσοι εκείνοι παραμένουν ευάλωτοι στον ιό τόσο κινδυνεύουν, ως έναν βαθμό και οι εμβολιασμένοι.