Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι…συνήθεις ύποπτοι εκδήλωσαν και πάλι ενδιαφέρον για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Για μια ακόμα φορά θα βρεθούν αντιμέτωπες στο πεδίο της διεκδίκησης της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και του …επάθλου των 81 εκατ ευρώ με τα οποία προικοδοτειται,οι εταιρείες που και στον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε κηρυχθεί άγονος, είχαν…κονταροκτυπηθει,δηλαδή η Dimand και η ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon.

Ο διαγωνισμός που είχε κηρυχθεί άγονος επαναπροκυρηχθηκε ,όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Κανάλι Ένα, και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ήταν η 8η Σεπτεμβρίου. Όντως την επόμενη της ημερομηνίας αυτής,το ΤΑΧΔΙΚ ,δηλαδή ο φορέας που διενεργεί τον διαγωνισμό,ανακοίνωσε τις δύο υποψηφιότητες.

Οι δύο εταιρείες προσφέρουν γνωστά ακίνητα στην πόλη, εκ των οποίων όμως το ενα είναι ήδη …κουφάρι γιατί πρόκειται για την παλαιά καπνοβιομηχανια Κερανη στα Καμινια που το προτείνουν οι ισραηλινοι και το άλλο το οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Μεθώνης ,δίπλα από το Παπαστρατειο.

Και τα δύο ακίνητα είχαν απορριφθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό γιατί το μεν πρώτο ακίνητο είχε προβλήματα ύψους μεταξύ των ορόφων και το δεύτερο δεν είχε τις απαραίτητες χρήσεις γης.Προφανως αυτές οι ατέλειες διορθώθηκαν όσον αφορά το δεύτερο ακίνητο και εμφανίστηκαν τρόποι και  μελέτες που μπορούν να τροποποιήσουν το ύψος  για το πρώτο, οπότε οι χώροι εμφανίστηκαν και παλι στον διαγωνισμό.Απο δω και περα θα γίνουν τα επόμενα βήματα,θα ανοιχτούν οι προσφορές,θα συζητηθούν αρμοδίως και μετά θα ανακοινωθεί η εταιρεία που θα προκριθεί.

Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας της εξελίξεις σημείωσαν τα εξης:

1.Απο την στιγμή που στον πρώτο διαγωνισμό υπήρχε και τρίτος…μνηστήρας που αποκλείστηκε γιατί το ακίνητο πού πρόσφερε στο Φάληρο ήταν  μερικά  μέτρα πιο πέρα από τα οριζόμενα στην προκήρυξη,υπήρχε πρόσθετο ενδιαφέρον που…εξανεμιστηκε..Η εταιρεία  αυτή όπως  και άλλες που διαθέτουν ακίνητα στα όρια της προκήρυξης ,δεν μπήκαν στον νέο διαγωνισμό. Για ένα έργο 81 εκατομμυρίων τέτοια…αδιαφορία δεν εξηγείται. Αυτό κάτι μπορεί να  σημαίνει αλλά μπορεί και τίποτα….

2.Σιγουρα οι εταιρείες δεν μπήκαν στον διαγωνισμό χωρίς ερείσματα. Άλλωστε στην αρχή της διαδικασίας, πριν ενάμισι χρόνο περίπου ,θεωρείτο ότι ευνοείται το ακίνητο του Κερανη.Μαλιστα δημοτική παράταξη αλλά και δημοσιεύματα του αντιπολιτευομενου τύπου μιλούσαν για μεθόδευση.Τα γεγονοτα παντως δεν τους δικαιωσαν.Τωρα όμως φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή σκηνικού .Σίγουρα το ΤΑΧΔΙΚ είναι αυτό που θα αποφασίσει και απ ότι έχει δείξει μέχρι τώρα κινείται με διαφάνεια και με βάση τη νομιμότητα.Δεν  μένει λοιπόν πάρα να περιμένουμε την ετυμηγορία του.

Εκείνο που ενδιαφέρει πλέον αλλά και πιέζει,είναι ο χρόνος.Πρεπει μέχρι του χρόνου το έργο να έχει ξεκινήσει, διαφορετικά η χρηματοδότηση θα χαθεί.Αυτο είναι το στοίχημα της κυβέρνησης αλλά και όλων των φορέων της πόλης.Θα το κερδίσουν;

Νίκος Παρασκευας.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,