Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι κερδισμένες και οι χαμένες οικονομίες εν μέσω πανδημίας

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται οι οικονομίες των περισσότερων χωρών του ΟΟΣΑ κατέγραψαν δείγματα ανάκαμψης  μετά τα μέσα του 2021.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Economist, η Ιρλανδία είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 4ου τριμήνου του 2019 και 3ου τριμήνου 2021, αυξάνοντας το εγχώριο προϊόν της κατά 22,3%.

Αν και το ποσοστό είναι εντυπωσιακό, οι θετικές επιδόσεις της Ιρλανδίας φαίνεται δυστυχώς είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Μετά την Ιρλανδία ακολουθεί η Χιλή με αύξηση 10,4% στο ΑΕΠ, ενώ οι χώρες που καταλαμβάνουν τη τρίτη έως την έκτη θέση παρουσιάζουν πιο μέτρια ανάπτυξη μεταξύ 2,1% και 3,5%.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν έχουν ακόμη ανακάμψει και το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται 1,3% έως  6,6%.

Το μέλλον δε, δεδομένης της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον, είναι αβέβαιο.

Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, φαινόταν να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και την «αναμέτρησή» της με την παραλλαγή Δέλτα. Ουδείς όμως μπορεί να εκτιμήσει τώρα εάν αυτή η θετική πορεία θα συνεχιστεί αφού είναι και πάλι μεταξύ των πρώτων χωρών παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, λόγω της Όμικρον.

Η Ισπανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ στη λίστα των 23 χωρών του ΟΟΣΑ, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων ανέλυσε το Economist, καταγράφει επίσης πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων  ενώ εξακολουθεί να υποφέρει από την έλλειψη εσόδων από τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας. Και φυσικά το πότε αυτός ο κλάδος θα ανακάμψει ουσιαστικά, είναι κάτι που όλοι αδυνατούν να απαντήσουν.

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ από μόνο του μπορεί να προσφέρει μόνο μια όψη της οικονομικής ευρωστίας μιας χώρας, αν και αποτελεί έναν πού ισχυρό δείκτη.

Για να έχουμε όμως μια πιο πλήρη εικόνα οι αναλυτές του Economist συνέλεξαν επίσης στοιχεία για τις αλλαγές στο εισόδημα των νοικοκυριών ανά άτομο, την επένδυση του κρατικού κεφαλαίου, τις τιμές των μετοχών και την αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Κατά την ανάλυση όλων αυτών των στοιχείων η Δανία, η Σλοβενία και η Σουηδία ήταν τελικά οι οικονομίες που έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία μέχρι στιγμής, με την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία να έρχονται στην τελευταία θέση.

Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,