Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες στην Γαλλία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, συνεχίζονται για μια ακόμη εβδομάδα. Η δε απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν να περάσει την μεταρρύθμιση χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση προνομία ειδικής συνταγματικής διάταξης έχει φέρει 8 στους 10 γάλλους απέναντι στο ίδιο και την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν που σήμερα αντιμετωπίζει και δύο προτάσεις μομφής.
Σε ό,τι αφορά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, και κυρίως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι αλλαγές είχαν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια αλλά ή υλοποίησή τους είχε καθυστερήσει οπως για παράδειγμα το 2020 μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών που εκφράστηκαν με δυναμικές απεργίες μάλιστα. Μάλιστα τότε πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία στον τομέα των μεταφορών της χώρας.
Ο Μακρόν και η Μπορν χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση απαραίτητη για να αποτραπεί ένα μεγάλο έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Όπως πολλές «γηρασμένες» κοινωνίες στην Ευρώπη, η Γαλλία επιδιώκει να υποστηρίξει ένα αυξανόμενο πληθυσμό συνταξιούχων στον πληθυσμό της, αλλά σε αντίθεση με πολλές από τις γείτονές της δεν έχει αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι στιγμής.
Άλλες ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει στη διαδικασία αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στον δημόσιο τουλάχιστον τομέα και μάλιστα πολύ περισσότερο από ότι η Γαλλία.
Σε Ολλανδία, η Ισπανία, η Γερμανία και οι Η.Π.Α. η νέα ηλικία συνταξιοδότησης πλησιάζει τα 67 χρόνια.
Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις για τυπική σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2023 είναι πλέον μεταξύ 65 ετών και 10 μηνών και 66 ετών και 10 μηνών σε αυτές τις χώρες.
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει να πλησιάζει τα 67 έτη ως ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ του 2026 και του 2028, ενώ το Βέλγιο θα αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης στα 66 το 2025 και το 2030 .
Εκτός από την απαίτηση ηλικίας, οι χώρες εφαρμόζουν επίσης ελάχιστα όρια για τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής ενός ατόμου προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί με μια πλήρη σύνταξη.
Μερικές φορές γίνονται εξαιρέσεις για άτομα που υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την απαίτηση πριν από το ελάχιστο όριο ηλικίας.
Στις περισσότερες χώρες, είναι επίσης δυνατή η συνταξιοδότηση από μικρότερη ηλικία και η αποδοχή κρατήσεων.
Διαφορετικοί κανόνες ισχύουν για τις επαγγελματικές συντάξεις, τις βασικές συντάξεις, τους ατομικούς λογαριασμούς συντάξεων και φυσικά τις ιδιωτικές συντάξεις.
Η λίστα χωρών που προχωρούν πιο αργά τις αλλαγές στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης περιλαμβάνει τον Καναδά, όπου τα σχέδια για αλλαγή της ηλικίας πέραν των 65 ετών καταργήθηκαν και την Ελβετία, η οποία εξακολουθεί να διευρευνά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, η ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι 65 ετών και για τα δύο φύλα από το 2025 στη χώρα.
Η Σουηδία αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 63 φέτος από 62 και ενδέχεται να αυξηθεί ξανά καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.
Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.