Με ένα τρίμηνο πρόγραμμα για ενηλίκους που θα πραγματοποιηθεί στο Κολλέγιο ΑΘηνών με έναρξη από την 8η Οκτωβρίου , ο Πειραιάς “φωτίζεται” ως προς την άγνωστη και συναρπαστική ιστορία του . Με μαθήματα που θα διαρκούν από τις 17.30 έως τις 19.00 και εντάσσονται στο προγραμμα ανθρωπιστικών επιστημών η Δρ. Ευαγγελία Μπαφούνη, διδάσκουσα των Προγραμμάτων Ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών και Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά με 40ετή εμπειρία στη προώθηση της τοπικής και επιχειρηματικής ιστορίας , αποσκοπεί στο να αναδείξει αθέατες όψεις της νεότερης ιστορίας του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας.
Η κ. Μπαφούνη άλλωστε διετέλεσε Προϊσταμένη στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά από όπου αντλέι την πηγή της γνώσης αλλα τον φωτογραφικό πλούτο με τον οποίο πρόκειτια να εμπλουτίσει τα προγράμματα των μαθημάτων. Σε ότι αφορά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Πειραιά, η διδάκτωρ είναι Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειριά εδω και 15 χρόνια, , έχοντας υπό την επίβλεψή της το Δημοτικό Θέατρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά. Αλλωστε ήταν από τους πρώτους που οργάνωσαν περιπατητικές περιηγήσεις/ξεναγήσεις στην Ελλάδα, με έμφαση στη δημόσια ιστορία του Πειραιά και της νεότερης Ελλάδας.
“Το φυσικό λιμάνι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αθήνας κατά την κλασσική περίοδο, θα επωμιστεί παρόμοιο ρόλο, με καινούργια όμως δεδομένα και υπό διαφορετικές συνθήκες, μετά τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους.” γράφει η κυρία Μπαφουνη στην ενημερωτική εισαγωγή του Προγράμματος των μαθημ΄των που θα παραδοθουν στο Κολλέγιο Αθηνών. Επισημάινει ότι ο Πειραιάς ήταν το πρώτο βήμα για να φτάσει κάποιος στη νεαρή πρωτεύουσα Αθήνα, σε μια περίοδο που οι μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων, γίνονταν κυρίως μέσω θαλάσσης. Μοιραία λοιπόν, αναδείχθηκε σύντομα, όχι μόνο σε σημαντικό ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο της χώρας αλλά και στην πρώτη και σπουδαιότερη βιομηχανική πόλη του νεαρού βασιλείου, παίζοντας τελικά αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας.
Κατα την διδασκαλία των “Αθέατων Όψεων του Πειραιά” ιδιαίτερη έμφαση στη συγκρότηση της εικόνας αυτής της γοητευτικής πόλης, θα δοθεί στη γεωγραφία του τόπου, στη μετανάστευση των ανθρώπων από τις πατρίδες τους, στη συγκρότηση των διαφόρων περιοχών της πόλης (όπως τα Χιώτικα, τα Υδραίικα, τα Κρητικά, τα Μανιάτικα αλλά και τα Καμίνια) καθώς και στη συγκρότηση της τοπικής ταυτότητας των νέων κατοίκων της.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το story telling θα έχουν οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, τα κοινωνικά κινήματα, οι τεχνολογικές αλλαγές, οι σημαντικές προσωπικότητες της οικονομίας, του πολιτισμού και της πολιτικής καθώς και ο ρόλος των ανώνυμων και αθέατων πολιτών της, που καθόρισαν τελικά και τη σύγχρονη φυσιογνωμία της.