Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ένα ψήφισμα με έκκληση προς όλα τα έθνη ώστε να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα, ανακοίνωσε η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και συμπλήρωσε ότι «οποιαδήποτε τοποθέτηση πυρηνικών όπλων σε τροχιά γύρω από τη Γη θα ήταν άνευ προηγουμένου, επικίνδυνη και μη αποδεκτή».
Η ανακοίνωση ακολουθεί την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει μια «ύποπτη» δράση αντιδορυφορικών όπλων, αν και ένα τέτοια όπλα δεν είναι ακόμη λειτουργικά έτοιμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει αναπτύξει μόνο διαστημικές δυνατότητες παρόμοιες με αυτές των ΗΠΑ.
Η Συνθήκη για το Διάστημα που επικυρώθηκε από περίπου 114 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, απαγορεύει την ανάπτυξη «πυρηνικών όπλων ή οποιουδήποτε άλλου είδους όπλων μαζικής καταστροφής» σε τροχιά ή την τοποθέτηση «όπλων στο διάστημα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάουα, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης του συμβουλίου, είπε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια «του συγκρουσιακού περιβάλλοντος» του ψυχρού πολέμου, οι παγκόσμιοι αντίπαλοι συμφώνησαν να διασφαλίσουν ότι το διάστημα θα παραμείνει ειρηνικό. Αυτή η απαγόρευση της τοποθέτησης όπλων μαζικής καταστροφής σε τροχιά πρέπει να τηρηθεί σήμερα, τόνισε.
Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι όλοι όσοι υπέγραψαν την συνθήκη πρέπει να δεσμευτούν στην απαγόρευση των πυρηνικών και άλλων καταστροφικών όπλων, «και πρέπει να παροτρύνουμε όλα τα κράτη μέλη που δεν είναι ακόμη συμβαλλόμενα μέρη να προσχωρήσουν σε αυτήν χωρίς καθυστέρηση». Επανέλαβε επίσης στο Συμβούλιο ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα, χωρίς προϋποθέσεις, για διμερή ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών.
Τον Φεβρουάριο, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ένα νέο ρωσικό “αντιδορυφορικό όπλο” παρακολουθείται, αλλά δεν αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός. Ένας εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις αναφορές ότι το νέο όπλο ήταν πυρηνικό, αλλά είπε ότι ήταν «βασισμένο σε διαστημική τεχνολογία» και ότι παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα.
Το προτεινόμενο ψήφισμα της Δευτέρας από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία καταδικάστηκε ως «ακόμα ένα προπαγανδιστικό κόλπο από την Ουάσιγκτον», «πολύ πολιτικοποιημένο» και «μακριά από την πραγματικότητα» από τον αναπληρωτή πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ντμίτρι Πολιάνσκι.
Επέκρινε το κείμενο, λέγοντας ότι η διατύπωση δεν είχε επεξεργαστεί από ειδικούς ούτε συζητήθηκε σε εξειδικευμένες διεθνείς πλατφόρμες όπως η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό ή η Επιτροπή του ΟΗΕ για το Διάστημα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στο Συμβούλιο, λέγοντας ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις και η δυσπιστία έχουν κλιμακώσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στο υψηλότερο σημείο του εδώ και δεκαετίες».
Είπε ότι η ταινία για τον Robert Oppenheimer, στον οποίο βασίστηκε η αμερικανική ταινία που σάρωσε τα Όσκαρ και περιέγραφε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου με την ατομική βόμβα, «έφερε την σκληρή πραγματικότητα της πυρηνικής καταστροφής ολοζώντανα μπροστά σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο».
«Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει από ένα Οπενχάιμερ 2», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.