Η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (6/8) πως ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.
Νωρίτερα σήμερα, το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει πως ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς είχε αναλάβει προσωρινά τα ηνία του κινήματος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.
Η επιλογή της Χαμάς να τον ορίσει ηγέτη του κινήματος στέλνει ένα μήνυμα ότι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός, εκείνος είναι που παίρνει τις αποφάσεις.
Αυτό μπορεί να περιπλέξει και να παρατείνει οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, μια πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση).
Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».
Τι αποκάλυψε φίλος του για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου
Ο Γιαχία Σινουάρ σχεδίασε σε ένα μεγάλο βαθμό την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ αλλά δεν περίμενε ότι οι συνέπειες θα γίνονταν «τόσο επικίνδυνες».
Αυτό είχε αποκαλύψει με δηλώσεις του στο Sky News ο φίλος του Εσμάτ Μανσούρ.
Μιλώντας από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μανσούρ είπε: «Νομίζω ότι ήταν ένας από τα κύρια πρόσωπα πίσω από αυτή την επιχείρηση».
Υποστήριξε ότι αν ο Σινουάρ γνώριζε ποιες θα ήταν οι συνέπειες της επίθεσης, «δεν θα σχεδίαζε ποτέ μια επιχείρηση με αυτόν τον τρόπο».
Ο Μανσούρ, ο οποίος ήταν στη φυλακή μαζί με τον Σινουάρ, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς «ήθελε να κάνει μια αλλαγή».
Σύμφωνα με τον πρώην συγκρατούμενό του, ο Σινουάρ «προσπάθησε αρκετές φορές να διαπραγματευτεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, να κάνει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και προσπάθησε να προκαλέσει το Ισραήλ να άρει την πολιορκία της Γάζας».
Όπως εξηγεί επειδή δεν τα κατάφερε πραγματοποίησε αυτή την επίθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σινουάρ γνωρίζει πολύ καλά εβραϊκά λόγω της παραμονής του στις ισραηλινές φυλακές από όπου απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας για να αφεθεί ελέυθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ.