Το κυκλοφοριακό, η ρύπανση και η έλλειψη πρασίνου είναι τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβρίλη.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για όλους και όλες» Γιώργος Γαβρίλης, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής του Βασίλη Ταλαμάγκα στο Κανάλι Ένα 90,4 και ανέλυσε το σχέδιο που έχει για την επίλυση των προβλημάτων του Πειραιά, παραθέτοντας την εμπειρία του ως αντιπεριφερειάρχης επί θητείας Ρένας Δούρου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το έργο της διοίκησης Μώραλη τα τελευταία χρόνια είχε «θετικά στοιχεία».
«Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι σοβαρό κομμάτι της δημοκρατίας. Επιταχύνουμε την προσπάθειά μας να κάνουμε το τελικό φίνις. Δεν θέλουμε απλώς να καταγράψουμε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά να εκπροσωπήσουμε ένα διαφορετικό αυτοδιοικητικό παράδειγμα, όπως το υπηρέτησα από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη επί θητείας της Ρένας Δούρου», είπε αρχικά ο Γιώργος Γαβρίλης και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πιο ειδικά θέματα που απασχολούν τον Πειραιά και γενικά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για τις πλημμύρες και τα προβλήματα της κακοκαιρίας, μίλησε για «διαχρονικές παθογένειες από το μακρινό παρελθόν» και στα «έργα βιτρίνας», επισημαίνοντας ότι «με τα έντονα φαινόμενα κλιματικής κρίσης οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Στον Πειραιά έχουν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα πάρα πολλά χρόνια. Χρειαζόμαστε συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής θωράκισης, ο επιμέρους σχεδιασμός δεν είναι ικανός να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να συντηρήσουμε τις υποδομές και να προσθέσουμε νέες, η πόλη πρέπει να θωρακιστεί, στα σχολεία δεν έχει γίνει έλεγχος για τη στατικότητά τους, έχουμε κλεισμένα όλα τα ρέματα. Στον Πειραιά έχουμε τον Κηφισό, εάν υπερχειλίσει τότε σε Φάληρο και Καμίνια θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έγινε ένα αντιπλημμυρικό σε Καλλιθέα και Μοσχάτο, αλλά από την πλευρά του Φαλήρου πρέπει να γίνει αντιπλημμυρικό γιατί έχουν προστεθεί προβλήματα με μπάζα στον Κηφισό. Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας και το επισημαίνω ως σημείο SOS. Αν πάμε 50 χρόνια πίσω από τις ποσότητες νερού που έπεφταν το 80% το απορροφούσε η γη, τώρα όμως απορροφά μόνο το 20%, αφού έχει γίνει τσιμεντένια λεκάνη. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους, να βρούμε νέους για να κάνουμε αυτά που πρέπει».
Ερωτηθείς για τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο κ. Γαβρίλης σημείωσε ότι «δεν είναι και το καλύτερο αντιπροσωπευτικό αυτοδιοικητικό υπόδειγμα», αφού «εμπεριέχει στοιχεία πολιτικού χουλιγκανισμού».
Σε σχέση με την υποστήριξη που χαίρει από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αυτοπροσδιορίζεται από τα κόμματα, αλλά από τις πολιτικές μας θέσεις», ενώ για την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο κάθε ένας από τα στελέχη της αριστεράς θα πρέπει «να ερευνήσει τι συνέβη με την εμφάνιση ενός ανθρώπου που είναι μια κατηγορία μόνος του σε θέματα επικοινωνίας», επισημαίνοντας στα θετικά τη μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού.
Αναφερόμενος στα προβλήματα του Πειραιά και τις λύσεις του, τόνισε: «Κυκλοφοριακό, ρύπανση και έλλειψη πρασίνου. Ο Πειραιάς είναι η πόλη που έχει το λιγότερο πράσινο. Η αναλογία πολίτη-πρασίνου είναι κάτι που δεν συναντάς σε καμία άλλη πόλη. Η κινητικότητα που υπάρχει στο κέντρο δεν διαχέεται στη γειτονιά, που η γειτονιά σου δίνει πολλά πλεονεκτήματα γιατί είναι ζωντανό κύτταρο και μπορείς να πετύχεις μεγάλη δικτύωση των ανθρώπων, να διεκδικήσεις αιτήματα και την επίλυσή τους. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε μια διαφορετική αντίληψη».
Για τη θητεία της διοίκησης Μώραλη στο δήμο του Πειραιά ο Γιώργος Γαβρίλης αναγνώρισε ότι «είναι προφανές ότι υπάρχουν θετικά και σε όποια δημοτική αρχή πέρασε θα βρεις θετικά στοιχεία», αλλά υποστήριξε ότι «βέβαια τα βασικά προβλήματα παραμένουν». Παράλληλα, παρέθεσε κάποιες από τις λύσεις που ο ίδιος έχει για να την επίλυσή τους: «Ο Πειραιάς δεν έχει το συνηθισμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται λόγω του λιμανιού με το παραπάνω κυκλοφοριακό φορτίο. Πρέπει να κάνουμε την υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου Φαλήρου-Πειραιά, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε παρκάρισμα και διπλοπαρκάρισμα στους βασικούς άξονες», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει και επανασχεδιασμός που θα φέρει περισσότερο κόσμο στο μετρό, ώστε με μία μετεπεβίβαση να πηγαίνει στο σπίτι του».
Ο Γιώργος Γαβρίλης εξέφρασε επίσης την επιθυμία του για την αξιοποίηση του κτηρίου του ΗΣΑΠ ως δομή δημόσιας διοίκησης γιατί «περιμένει πάνω από 28 χρόνια επενδυτή», ενώ σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι «η πλευρά Μώραλη έχει ένα ισχυρό πολιτικοοικονομικό σύστημα που τον στηρίζει και του δίνει το δικαίωμα να γίνεται παντοδύναμος», σημειώνοντας ωστόσο ότι ως αντιπεριφερειάρχης είχε συνεργασία με την δημοτική αρχή του Πειραιά και ότι από τότε «εξελίσσονται 150 έργα από εκείνη τη θητεία».
Σε ερώτηση για την διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια υποστήριξε ότι «η αντιπεριφερειάρχης κάνει προσπάθειες (σ.σ. Σταυρούλα Αντωνάκου), αλλά ο κεντρικός σχεδιασμός αποτελεί την πιο αντιπαραγωγική θητεία από αυτές που ξέρω» σημειώνοντας ότι «εμπόδισε το έργο στον Φαληρικό όρμο», όπως και τα προβλήματα με την διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη συνέχεια ο κ. Γαβρίλης τόνισε ότι «εμείς δεν θα απουσιάσουμε την επόμενη μέρα, δεν είμαστε μια φωτοβολίδα, έχουμε ένα βαρύ βιογραφικό κοινωνικής παρουσίας, έχουμε βιωματική σχέση με την πόλη, θέλουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και θα είμαστε παρόντες σε όποια θέση κι αν βρεθούμε μετά τις εκλογές».